A nap menüje (12. 06.)

nlc | 2002. December 06.
Mai ajánlatunk zellerleves, fõfogásként fogasszeleteket ajánlunk keszthelyi módra.

Zellerleves

Hozzávalók


  • 200 g zeller
  • 100 g burgonya
  • 30 g liszt
  • 2 dl tejföl
  • 2 g őrölt bors
  • 20 g fűszerpaprika

    Elkészítése:

    A megtisztított zellert és burgonyát apró kockákra vágjuk, forró zsírban, kevés vízzel puhára pároljuk. Meghintjük liszttel, lepirítjuk, majd kevés pirospaprikát és őrölt borsot teszünk bele. Néhányszor megforgatjuk, felengedjük, s tejföllel dúsítjuk.


    Fogasszeletek keszthelyi módra

    Hozzávalók






  • 700 g fogasfilé
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 100 g zöldpaprika
  • 100 g paradicsom
  • 80 g gomba
  • 80 g vaj
  • só, őrölt bors


    Elkészítés:

    A fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és kivajazott edényben a fehér bort ráöntve puhára pároljuk. A zöldpaprikát, a héjától és magjától megszabadított paradicsomot és a gombát apró kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. Amikor a halszeletek megpuhultak, a párolóléből óvatosan kivesszük, félretesszük, melegen tartjuk. A kockára vágott zöldségféléket a párolólébe tesszük, sóval és törött borssal ízesítjük, megszórjuk a zöldpetrezselyemmel, az egészet összeforraljuk, és forrón a fehérbormártáshoz adjuk, amellyel együtt még egyszer átforraljuk. Tálaláskor a halat a tálra helyezzük, bevonjuk a mártással és petrezselymes vajas burgonyát halmozunk mellé.


    Fehérbor mártás

    Hozzávalók


  • 4 dl halpároló lé
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 dl tejszín
  • 2 db tojás
  • 150 g vaj
  • 80 g liszt
  • 1 db citrom


  • Elkészítés:

    A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és fehér habzásig hevítjük, forró halalaplével és a fehérborral felengedjük, sózzuk, kiforraljuk. A forralás ideje alatt a tojások sárgáját a tejszínnel elkeverjük és a tűzről levéve a mártáshoz adjuk, elkeverjük, citromlével ízesítjük.
  • Exit mobile version