A nap menüje (12. 09.)

nlc | 2002. December 09.
Mai ajánlatunk vidító lencseleves, a tartalmas bevezetõ után adhatunk Gundel-salátát.

Vidító lencseleves






Hozzávalók


  • 2 csésze szárított lencse,
  • 1 evőkanál olívaolaj,
  • 2 zellerszár apróra vagdosva,
  • 2 sárgarépa vékony szeletekre vágva,
  • 2 gerezd fokhagyma préselve,
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva,
  • 1/2 ek. egész bors,
  • 4 csésze víz,
  • néhány db. babérlevél, kakukkfű, szegfűbors


    Elkészítés

    Mossuk meg a lencsét folyó víz alatt, majd hagyjuk egy kicsit száradni. Egy nagyobb lábasban kezdjük el forrósítani az olajat, majd adjuk hozzá a hagymákat, később pedig a zöldségeket és a borsot. 5-7 percig pároljuk, majd öntsük hozzá a vizet, a lencsét és a többi fűszert. Forraljuk fel a levest, majd utána kis lángon főzzük tovább, amíg a lencse megpuhul (kb. 1 óra). Ha túl sűrűre sikerült a leves, adjunk hozzá még egy kis vizet.
    Jó étvágyat és sok kacagást!


    Gundel-saláta

    Hozzávalók





    • 200 g apró gombafej
    • 80 g zöldbab
    • 150 g spárga
    • 100 g paradicsom
    • 100 g zöldpaprika
    • 100 g uborka
    • 1 db fejes saláta
    • 1 dl olívaolaj
    • 0,5 dl citromlé
    • 1/2 csomó petrezselyemzöld
    • só, cukor, őrölt bors, ketchup

    Elkészítése

    A gombafejeket gerezdekre vágjuk, az olajban sóval, borssal és a finomra vágott petrezselyem zöldjével puhára pároljuk. Közben a szálkáitól megtisztított zöldbabot és spárgát körülbelül másfél cm hosszúra daraboljuk, és kevés sós, cukros vízben, megfőzzük, leszűrjük. A paradicsomot leforrázzuk, bőrét lehúzzuk, magját kivájjuk, és kockákra daraboljuk. A zöldpaprika csumáját és a magokat eltávolítjuk, kockára vágjuk, és egy pillanatra forró vízbe tesszük, majd leszűrjük és kihűtjük. A megtisztított uborkát legyaluljuk és megsózzuk. A salátából néhány szép levelet félreteszünk, a többit metéltre vágjuk. Ha minden anyagot jól lehűtöttünk, azokat a gomba pároló olajával, sóval, borssal, citromlével, esetleg kevés ketchuppal ízesítve összevegyítjük, és legalább egy órán át a hűtőszekrényben érleljük. A tál aljára egész salátaleveleket helyezünk, erre halmozzuk az összekevert salátát, és az egészet meghintjük petrezselyemzölddel. Bármilyen húsételhez adhatjuk.
  • Exit mobile version