A nap menüje (12. 17.)

nlc | 2002. December 17.
Mai ajánlatunk alföldi tyúkgulyás csipetkével, fõételnek amurszeletek firenzei módra.

Alföldi tyúkgulyás csipetkével

Hozzávalók

• 1 közepes tyúk 
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 30 dkg vegyes zöldség
• 1 kg burgonya
• 15 dkg lecsó
• 1 tojásos csipetke
• só, pirospaprika
• 1-2 gerezd fokhagyma
• 1 mokkáskanálnyi köménymag


Elkészítés

A megtisztított tyúkot – beleértve máját és zúzáját is – feldaraboljuk, és sóval megszórjuk. Felhevített zsírban megpirítjuk finomra vágott hagymát, pirospaprikát hintünk rá, és gyorsan elkeverjük. Rátesszük a húst, ezzel ismét jól összevegyítjük, majd köménymaggal és az apróra vágott fokhagymával fűszerezzük. Mérsékelt tűzön, lefedve pároljuk, mindig csak kevés vizet adva hozzá, és időnként megkevergetjük. A kockára vágott zöldséget külön vízben félpuhára főzzük. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a lecsót, a felkockázott burgonyát, ráöntjük a zöldséget – levével együtt – , és ízlés szerint fűszerezzük. Addig főzzük, míg majdnem teljesen megpuhul, és tálalás előtt belefőzzük a házi készítésű csipetkét.


Jó tanács:
Ez a leves nagyobb társaság számára is elegendő, hisz mire megfő, kb. 4-5 liter lesz. Nyáron paradicsomot és paprikát tehetünk bele lecsó helyett.


Amurszeletek firenzei módra





Hozzávalók


  • 1200 g amur
  • 200 g trappista sajt
  • 400 g parajlevél
  • 200 g vaj
  • 20 g só
  • 5 g őrölt bors
  • 5 ml fokhagymaolaj
  • 4 db tojás


    Elkészítés

    A megtisztított, filézett, beirdalt, felszeletelt halat megsózzuk. Közben a friss parajlevelet sós vízben leforrázzuk és leszűrjük. Az előkészített halszeleteket vajban megsütjük, kivajazott tűzálló tálba tesszük. A parajleveleket egyenletesen elosztjuk a szeleteken, megsózzuk, őrölt borssal fűszerezzük, pár csepp fokhagymaolajat locsolunk a tetejére. Körülrakjuk a főtt tojás szeleteivel, és reszelt sajttal megszórjuk. Vajdarabkákat csipkedünk rá, majd sütőben aranysárgára pirítjuk.
  • Exit mobile version