A nap menüje (12. 20.)

nlc | 2002. December 20.
Mai ajánlatunk halgombócleves, könnyû második fogásnak májpürével töltött tojást ajánlunk.

Halgombócleves

Hozzávalók





• A leveshez
• 150 g sárgarépa
• 50 g zellergyökér
• 1 db póréhagyma
• 300 g zöldborsó
• 1/2 dl étolaj
• 1 liter húsleves
• 1/2 liter hal alaplé
• só, bors


A gombóchoz

• 300 g tőkehalhús
• 20 g vaj
• 2 db tojás
• 30 g zsemlemorzsa
• citromlé, só, fehérbors, petrezselyemzöld


Elkészítése

A halhúst sós vízben megfőzzük (levét félretesszük), finomra daráljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a vajat és a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a citromlét és a zsemlemorzsát. Az egészet jól összedolgozzuk.
A megtisztított sárgarépát és a zellert kockákra vágjuk, a póréhagymát felszeleteljük és együtt a forró olajban kissé megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, ráöntjük a hallevet és félig megfőzzük a zöldségeket. Ezután a húslevest hozzáadjuk, és a zöldborsóval együtt puhára főzzük. A masszából vizes kanállal hosszúkás gombócokat formálunk és a levesben körülbelül 10 percig lassan főzzük.


Májpürével töltött tojás

Hozzávalók 

• 4 db tojás
• 200 g szárnyas máj (csirke, pulyka, liba)
• 20 g vöröshagyma
• 50 g vaj vagy margarin
• fűszerek (só, őrölt bors)


Elkészítés

A tojásokat hideg vízben feltesszük főni, és 10 percnyi főzés után kivesszük, majd hideg vízben lehűtjük, megtisztítjuk, félbevágjuk, a sárgáját kiszedjük és félretesszük. Miközben a tojás fő, a vöröshagymát finomra vágjuk, a felolvasztott vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a szárnyas májat, és a hagymával együtt puhára pároljuk, sózzuk, borsozzuk, kevés majorannát szórunk rá. Ezután átkeverjük, és finom lyukú húsdarálón a tojássárgákkal együtt ledaráljuk, habverővel kikeverjük, és habzsákba tesszük, majd a félbe vágott tojásokba töltjük. Tálalhatjuk franciasaláta alapra, vagy éppen zöld salátalevélre is.

Adjunk mellé valamilyen mártást (készen kapható majonézmártást kevés citromlével, száraz fehérborral elkeverve külön edényben tálalhatunk hozzá.)
Exit mobile version