Vidító lencseleves
Hozzávalók
• 2 csésze szárított lencse,
• 1 evőkanál olívaolaj,
• 2 zellerszár apróra vagdosva,
• 2 sárgarépa vékony szeletekre vágva,
• 2 gerezd fokhagyma préselve,
• 1 fej vöröshagyma felkockázva,
• 1/2 ek. egész bors,
• 4 csésze víz,
• néhány db babérlevél, kakukkfű, szegfűbors.
Elkészítés
Mossuk meg a lencsét folyó víz alatt, majd hagyjuk egy kicsit száradni. Egy nagyobb lábasban kezdjük el forrósítani az olajat, majd adjuk hozzá a hagymákat, később pedig a zöldségeket és a borsot. 5-7 percig pároljuk, majd öntsük hozzá a vizet, a lencsét és a többi fűszert. Forraljuk fel a levest, majd utána kis lángon főzzük tovább, amíg a lencse megpuhul (kb. 1 óra). Ha túl sűrűre sikerült a leves, adjunk hozzá még egy kis vizet.
Jó étvágyat és sok kacagást!
Currys pulykaragu
Elkészítése
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A pulykahúst kockára daraboljuk. Az olajban a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, a tűzről levéve elkeverjük benne a leveskockát és meghintjük a curry porral. A lángra visszahelyezve beletesszük a húst, elkeverjük és kellő mennyiségű folyadékot adva hozzá fedő alatt puhára pároljuk. A párolóléből kiveszünk és simára keverjük benne a burgonyakeményítőt, amelyet a raguhoz adva ismét átforralunk. Citromlével, ha szükséges sóval vagy éppen curry porral utána ízesítjük. Köretként párolt rizst adjunk és valamilyen salátát.
Rumos grillázstortácskák
Hozzávalók 16 tortácskához:
A tésztához:
• 120 g margarin
• 6 tojás
• 200 g porcukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• 200 g finomliszt
A krémhez:
• 1 tasak instant zselatinpor
• 1+2,5 dl tej
• 1 tasak vaníliás pudingpor
• 1 tojássárgája
• 2 ek. cukor
• 1,2 dl rum
• 2,5+1,5 dl tejszín
A díszítéshez:
• 6-8 ek. diógrillázs
• 1 ek. kókuszpehely
Elkészítési idő: 1 óra
+2-3 óra hűlési idő
1 darab: 289 kcal/1207 kJ
Elkészítése:
16 db 1 dl űrtartalmú alutálkát kikenünk margarinnal. A tojásokat, porcukrot és vaníliás cukrot habosra keverjük, beledolgozzuk a lisztet és a maradék margarint, a formákba simítjuk. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd még melegen rácsra borítjuk a formákból a tésztát, hagyjuk kihűlni.
A krémhez beáztatjuk a zselatint 1/2 dl hideg vízbe. 1 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport és a tojássárgáját. Felforrósítjuk a maradék tejet a cukorral, majd a pudingos tejhez keverjük, és felforraljuk. 1-2 ek. forró pudinggal simára keverjük a zselatint, a puding egészéhez adjuk, kihűtjük. Belekeverjük a rumot és 2,5 dl habbá vert tejszínt. A tortácskákat kettévágjuk, megkenjük krémmel, összeragasztjuk, majd kívül is bevonjuk krémmel, és 2-3 órára hideg helyre tesszük.
Tálalás előtt beszórjuk őket grillázzsal, tetejüket 1,5 dl tejszínből felvert habbóbitákkal díszítjük, és meghintjük a kókuszpehellyel.