A nap menüje (01. 01-02.)

nlc | 2003. Január 01.
Hogy igazán jól kezdõdjön az év, vidító lencselevessel kezdõdik idei elsõ menüajánlatunk, és ha ezzel már biztosítottuk szépségünket és gazdagságunkat, jöhet a currys pulykaragu és a rumos grillázstortácskák.

Vidító lencseleves

Hozzávalók

• 2 csésze szárított lencse,
• 1 evőkanál olívaolaj,
• 2 zellerszár apróra vagdosva,
• 2 sárgarépa vékony szeletekre vágva,
• 2 gerezd fokhagyma préselve,
• 1 fej vöröshagyma felkockázva,
• 1/2 ek. egész bors,
• 4 csésze víz,
• néhány db babérlevél, kakukkfű, szegfűbors.

Elkészítés

Mossuk meg a lencsét folyó víz alatt, majd hagyjuk egy kicsit száradni. Egy nagyobb lábasban kezdjük el forrósítani az olajat, majd adjuk hozzá a hagymákat, később pedig a zöldségeket és a borsot. 5-7 percig pároljuk, majd öntsük hozzá a vizet, a lencsét és a többi fűszert. Forraljuk fel a levest, majd utána kis lángon főzzük tovább, amíg a lencse megpuhul (kb. 1 óra). Ha túl sűrűre sikerült a leves, adjunk hozzá még egy kis vizet.
Jó étvágyat és sok kacagást!


Currys pulykaragu







   
Hozzávalók


  • 400 g pulykamell filé vagy comb
  • 80 g vöröshagyma
  • 5 cl étolaj
  • 20 g curry por
  • citromlé ízlés szerint

  • 20 g burgonyakeményítő vagy liszt


    Elkészítése

    A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A pulykahúst kockára daraboljuk. Az olajban a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, a tűzről levéve elkeverjük benne a leveskockát és meghintjük a curry porral. A lángra visszahelyezve beletesszük a húst, elkeverjük és kellő mennyiségű folyadékot adva hozzá fedő alatt puhára pároljuk. A párolóléből kiveszünk és simára keverjük benne a burgonyakeményítőt, amelyet a raguhoz adva ismét átforralunk. Citromlével, ha szükséges sóval vagy éppen curry porral utána ízesítjük. Köretként párolt rizst adjunk és valamilyen salátát.


    Rumos grillázstortácskák

    Hozzávalók 16 tortácskához:

    A tésztához:
    • 120 g margarin
    • 6 tojás
    • 200 g porcukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 200 g finomliszt

    A krémhez:
    • 1 tasak instant zselatinpor
    • 1+2,5 dl tej
    • 1 tasak vaníliás pudingpor
    • 1 tojássárgája
    • 2 ek. cukor
    • 1,2 dl rum
    • 2,5+1,5 dl tejszín

    A díszítéshez:
    • 6-8 ek. diógrillázs
    • 1 ek. kókuszpehely

    Elkészítési idő: 1 óra
    +2-3 óra hűlési idő
    1 darab: 289 kcal/1207 kJ


    Elkészítése:

    16 db 1 dl űrtartalmú alutálkát kikenünk margarinnal. A tojásokat, porcukrot és vaníliás cukrot habosra keverjük, beledolgozzuk a lisztet és a maradék margarint, a formákba simítjuk. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd még melegen rácsra borítjuk a formákból a tésztát, hagyjuk kihűlni.

    A krémhez beáztatjuk a zselatint 1/2 dl hideg vízbe. 1 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport és a tojássárgáját. Felforrósítjuk a maradék tejet a cukorral, majd a pudingos tejhez keverjük, és felforraljuk. 1-2 ek. forró pudinggal simára keverjük a zselatint, a puding egészéhez adjuk, kihűtjük. Belekeverjük a rumot és 2,5 dl habbá vert tejszínt. A tortácskákat kettévágjuk, megkenjük krémmel, összeragasztjuk, majd kívül is bevonjuk krémmel, és 2-3 órára hideg helyre tesszük.

    Tálalás előtt beszórjuk őket grillázzsal, tetejüket 1,5 dl tejszínből felvert habbóbitákkal díszítjük, és meghintjük a kókuszpehellyel.

  • Exit mobile version