A nap menüje (01. 09.)

nlc | 2003. Január 09.
Mai ajánlatunk halsaláta metélõhagymával, desszertnek réteges puding mogyorós csókkal.

Halsaláta metélőhagymával





Hozzávalók

• 250 g szálkamentes hal
• 100 g trappista sajt
• 2 db tojás
• 30 g vaj
• só

Az öntethez

• 70 g majonéz
• 0,5 dl tejszín
• 1 csomó metélőhagyma (snidling)
• só, citromlé, őrölt fehér bors


Elkészítése

A halat kevés sózott vízben megpároljuk, levében kihűtjük, a léből kivéve kisebb darabokra törjük. A sajtot lereszeljük, hozzáadjuk a két nyers tojást, felverjük. Serpenyőben a vaj felét felolvasztjuk, a sajtos tojás felét beleöntjük, és omlettet sütünk belőle. Megismételjük a másik felével is, és kihűtjük, majd metéltre vágjuk. A majonézhez hozzáadjuk a tejszínt, a citromlevet, a finomra vágott metélőhagymát, sózzuk, borsozzuk, és az egészet simára keverjük. A darabokra tört halat, a metéltre vágott omlettet keverőtálba tesszük, ráöntjük az öntetet, és lazán összekeverjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk.


Réteges puding mogyorós csókkal


Hozzávalók 4 személyre:

A fehér krémhez:
• 5 dl tejszín
• 50 g cukor
• 2 tasak vaníliás cukor
• 80 g hámozott, darált mandula
• 40 g étkezési keményítő
• 4 tojásfehérje

A sárga krémhez:
• 5 dl minőségi, édeskés fehérbor
• 80 g cukor
• 2 narancs reszelt héja
• 4 tojássárgája
• 30 g étkezési keményítő

A díszítéshez:
• 1 dl tejszínből hab
• 8-10 mogyorós csók

Elkészítési idő: 1 óra
1 adag: 965 kcal/4034 kJ

Elkészítése

A fehér krémhez elkeverjük a tejszínt a cukorral, vaníliás cukorral és a mandulával, majd felforraljuk. 1/2 dl hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, habverővel a tejszínhez adjuk, és folyamatos keveréssel sűrűsödésig főzzük. Jeges vízben kihűtjük. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, kíméletesen a krémhez adjuk, és csinos üvegtálba simítva hagyjuk kihűlni-megdermedni. A sárga krémhez habüstbe öntjük a bort, hozzáadjuk a cukrot, narancshéjat és egyenként a tojássárgákat. Forró vízfürdőbe állítjuk, folyamatosan keverve felforrósítjuk. 1/2 dl hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, habverővel a krémhez keverjük, és éppen csak sűrűsödésig főzzük. Óvatosan a fehér krém tetejére szedjük-simítjuk. Hagyjuk a pudingot egészen kihűlni, folpackkal letakarjuk, fogyasztásig a hűtőszekrényben tartjuk. Habrózsákkal és mogyorós csókokkal díszítve tálaljuk.

Exit mobile version