A nap menüje (01. 17.)

nlc | 2003. Január 17.
Mai ajánlatunk rántott csirke, desszertnek mogyorós darapuding párolt almával.

Rántott csirke





Hozzávalók


  • 1000 g csirke vagy 8 db csirkecomb
  • 2 db tojás
  • 200 g zsemlemorzsa
  • étolaj
  • 80 g liszt
  • 1 cs. petrezselyemzöld



  • Elkészítés

    A megtisztított csirkét nyolcadoljuk (a combokat az ízületnél bevágjuk, hogy könnyebben átsüljön), megmossuk, ruhával leszárítjuk. Sózzuk, máját, zúzáját a szárnya közé tesszük (háromszög alakot formázva). Ezután a húsokat vagy a combokat bundázzuk: lisztbe, felvert egész tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő forró olajban lassan, szép világosra sütjük. A sütési idő kb. húsz perc.

    A zöldpetrezselymet megmossuk, megszárítjuk konyharuhán, majd szűrőbe tesszük és forró olajba mártjuk pár másodpercre, majd a feltálalt csirkére szórjuk. Forrón szervírozzuk, zsírban sült hasábburgonyát adunk mellé. Tavasszal és nyáron bármilyen friss saláta illik hozzá.


    Mogyorós darapuding párolt almával

    Hozzávalók 4 személyre:

    • 3 dkg felaprított mogyoró
    • 4,5 dl tej
    • 10 dkg cukor
    • 1 zacskó vaníliás cukor
    • csipetnyi só
    • 7-8 dkg búzadara
    • 1 tojás
    • 1 nagy alma
    • 2-3 evőkanál citromlé
    • 1/4 l almalé
    • 1/4 teáskanál fahéj
    • 1 teáskanál étkezési búzakeményítő
    • a díszítéshez esetleg mentalevél


    Elkészítés:

    A mogyorót serpenyőben szárazon aranybarnára pirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A tejet 4 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval elforraljuk és levesszük a tűzhelyről. A mogyoróból egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a búzadarával együtt állandó keverés mellett a tejhez adjuk. Még egyszer felforraljuk, majd félrehúzzuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját a forró búzadarába vegyítjük, majd a kemény habbá vert fehérjét is belekeverjük. 4 darab, kb. 1 dl-es formát vagy üvegpoharat hideg vízzel kiöblítünk, és betöltjük a mogyorós darapudingot. Kihűtjük majd hűtőszekrénybe állítjuk.

    A megmosott almát félbevágjuk, magházát kiemeljük. Az alma egyik felét cikkekre, a másik felét kockákra vágjuk. A citromlevet 2 evőkanál vízzel felforraljuk. Beleszórjuk az almacikkeket és –kockákat, majd alacsony hőfokon, kb. 2 perc alatt nem túl puhára pároljuk. A párolt almát hűlni hagyjuk. A maradék cukrot serpenyőben, közepes hőfokon megolvasztjuk és karamellt készítünk belőle.

    Felöntjük az almalével, és addig keverjük, míg a karamell felolvad, majd belevegyítjük a fahéjat. A keményítőt 1 evőkanál vízben csomómentesen elkeverjük. A karamellt felforraljuk, és a tűzhelyről levéve besűrítjük a feloldott étkezési keményítővel. Összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.
    A darapudingot a formákból kiborítjuk, és a párolt almacikkekkel, illetve –kockákkal, valamint a karamellszósszal kistányérokra elosztjuk. A félretett mogyoróval meghintve, esetleg mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

    Elkészítési idő kb. 40 perc, adagonként kb. 1550 joule energiát (370 kalóriát) tartalmaz.
  • Exit mobile version