Babos gulyás
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 közepes hagyma
• 1 zöldpaprika
• 1 paradicsom
• 400 g marhalábszár
• 2 ek. olaj
• 1 kk pirospaprika
• 1 kk morzsolt majoránna
• só, bors
• 1 karalábé
• 200 g sárgarépa
• 2 szál szárzeller
• 150 g főtt fehérbab (konzerv)
• 1/2 dl félszáraz vörösbor
• 1 l marhahúsleves (kockából)
• 1 dl tejföl
• 1 ek. rizsliszt
Elkészítési idő: 1 1/2 óra
1 adag: 396 kcal/1656 kJ
Elkészítése:
A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, felaprózzuk. A húst leöblítjük, nem túl apró kockákra vágjuk, és a felforrósított olajban fehéredésig pirítjuk. Rádobjuk a hagymát, megszórjuk a pirospaprikával és a majoránnával, összekeverjük. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, fedő alatt, lassú tűzön, saját levében majdnem puhára pároljuk, azaz pörköltet készítünk. Miközben a hús fő, megtisztítjuk a zöldségeket, és megközelítőleg azonos nagyságú kockákra-karikákra vágjuk. A babot leöblítjük, lecsepegtetjük. A húst kissé megsózzuk, felöntjük a borral, erős tűzön 2-3 percig forraljuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és a húslevest, szelíd tűzön, félig lefedve az egészet puhára főzzük, utánasózzuk, borsozzuk. Elkeverjük a tejfölben a rizslisztet, 1 dl hideg vízzel hígítjuk, a leveshez öntjük, végül beletesszük a fehérbabot, és 5 percig forraljuk. Igen tartalmas, egytálételnek beillő leves, és ha maradék pörköltet használunk, nagyon gyorsan elkészül.
Berlini fánk borsodóval
Hozzávalók:
• 10 dkg vaj
• 10 dkg liszt
• 3 tojás
• csipet só
• 1 mokkáskanál cukor
• 25 dkg durvára vágott mandula
• vaníliás porcukor
Elkészítése:
A vajat kis fazékba tesszük, és egy deci hideg vizet öntünk rá. Egy csipet sóval, 1 kávéskanál cukorral ízesítve felforraljuk, majd csomómentesen belekeverjük a lisztet. Folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a massza elválik az edény falától. Akkor levesszük a tűzről, és megvárjuk, amíg langyosra hűl. Egyenként belekeverünk 3 nyers tojást. A masszából kézzel vagy habzsákból diónyi golyókat formázunk, és durvára vágott mandulában mindegyiket meghempergetjük. A mandulás fánkocskákat felforrósított olajban kisütjük. Vaníliás porcukorral megszórjuk, és borsodóval szervírozzuk.
Jó tanács: A fánk tésztáját mérsékelt láng fölött folyamatosan kevergessük egészen addig, míg olyan sűrű lesz, hogy elválik az edény falától.