A nap menüje (02. 08-09.)

nlc | 2003. Február 08.
Hétvégi, olaszos menüajánlatunk minestraleves, utána lasagne.

Minestraleves

Hozzávalók














  • 50 g császárszalonna
  • 20 g vöröshagyma
  • 150 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 50 g zeller
  • 150 g kelkáposzta
  • 150 g burgonya
  • 20 g paradicsompüré
  • 2 db húsleveskocka
  • 40 g spagetti
  • 20 g rizs

  • 1 késhegynyi törött bors
  • 60 g parmezán sajt


    Elkészítés

    A megtisztított zöldségeket vékony csíkokra, a vöröshagymát finomra, a császárszalonnát apró kockákra vágjuk. A szalonnát 2-3 percig hevítjük, belepirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket és paradicsompürét. Összekeverjük, kissé együtt pirítjuk, fűszerezzük és lassú tűzön pároljuk. Időnként a kockából elkészített húsléből merünk rá. Ha a zöldség félig megpuhult, felöntjük a többi húslével, beletesszük a rizst és az összetördelt spagettit, készre főzzük. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.











    Kattints a képre!

    Lasagne

    Hozzávalók


    • 230 g liszt
    • 3 db tojás
    • 60 g zeller
    • 60 g sárgarépa
    • 60 g vöröshagyma
    • 400 g darált hús (sertés- és marhahús vegyesen)
    • 100 g vaj
    • 40 g paradicsompüré
    • 1 csomó petrezselyemzöld
    • 100 g reszelt sajt
    • 0,5 l tej
    • só, őrölt bors, reszelt szerecsendió


    Elkészítése

    200 g lisztből a tojásokkal gyúrt tésztát készítünk, amelyet szikkasztás után olyan nagyságúra vágunk éles késsel, mint amekkora a tál, amelyben a lasagne-t sütjük. A tésztalapokat forró sós vízben kifőzzük, hideg vízzel leöblítjük, és jól lecsepegtetjük. A zöldségeket megtisztítjuk és apró kockákra, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. 40 g vajat megolvasztunk, hozzáadjuk a darált húst, átpirítjuk. Beletesszük a kockára vágott zöldségeket, a paradicsompürét, a petrezselyemzöldet, fűszerezzük és húslével vagy vízzel felengedve 30 percig főzzük. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a besamelmártást. 25 g vajat megolvasztunk, hozzáadunk 30 g lisztet, fehér habzásig hevítjük, felengedjük a tejjel, és simára keverve kiforraljuk, sózzuk, borsozzuk.
    Az edényt kivajazzuk, ráhelyezünk egy kifőtt tésztalapot, és a rendelkezésre álló anyagokat rétegezzük a következők szerint: az alsó lapra húst teszünk, rá tésztalap, besamelmártás, tésztalap, hús stb. Tetejére mártást teszünk, amelyet megszórunk reszelt sajttal és előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Természetesen reszelt sajtot adhatunk mellé külön is.
  • Exit mobile version