A nap menüje (02. 12.)

nlc | 2003. Február 12.
A nap menüje citromos borjúleves, utána pedig búzacsírás palacsinta.

Citromos borjúleves

Hozzávalók

• 60 dkg borjúhús
• 1 közepes vöröshagyma
• 2 sárgarépa
• egy nagyobb petrezselyemgyökér
• kis darabka zeller
• 1/2 kg sütőtök
• 3 dl tejföl
• 15 dkg mirelit vajgaluska
• liszt, só, bors
• 1 citrom
• 1 teáskanál kristálycukor
• zsír


Elkészítés

Az apróra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kis kockákra vágott zöldséget és húst. Ízlés szerint fűszerezzük, és fedő alatt kissé megpároljuk. Utána meleg vízzel felengedjük, és nem túl erős tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Egy serpenyőben kevés zsiradékon megizzasztjuk a lisztet (nem pirítjuk sötétre), a levesléből merünk rá, csomómentesre keverjük, majd a leveshez adjuk, és összeforraljuk. Közben a sütőtök húsát külön vízben puhára főzzük, kockákra vágjuk, majd a berántott leveshez adjuk. Citrommal, cukorral és tejföllel ízesítve felfőzzük. Forrón tálaljuk, és külön kifőzött vajgaluskát adunk hozzá betétként.


Jó tanács

A leveshez úgynevezett világos rántást kell készíteni, amelyhez épp csak annyi ideig kell a lisztet forró zsírban kevergetni, amíg nyers ízét elveszti, azaz megizzad, de nem pirul barnára.


Búzacsírás palacsinta

Hozzávalók









• 150 g liszt
• 2 db tojás
• 2 dl tej
• 1 dl szódavíz
• 100 g gyümölcslekvár
• 100 g búzacsíra
• 60 g porcukor vagy 20 g glukonon
• 20 g olaj


Elkészítése

A lisztet a tojással, a tejjel és a szódavízzel csomómentesre keverjük. Belekeverjük az olajat, majd felmelegített teflonserpenyőben megsütjük. A palacsintákat megkenjük lekvárral, ráhalmozzuk a cukorral vagy glukononnal összekevert búzacsírát, majd feltekerjük. Tetejét porcukorral, vagy búzacsírával szórjuk meg.
Exit mobile version