Erőszelet
Hozzávalók
• 250 g kelvirág
• 500 g sertéscomb
• 80 g gépsonka
• 40 g liszt
• 1 dl olaj
• 4 db tojás
• 1 cs. petrezselyemzöld
• só, őrölt bors
Elkészítése
A húst felszeleteljük, kiveregetjük, bevagdossuk és besózzuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, és szűrőn lecsepegtetjük. A tojásokat egyenként felütjük, felverjük, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. A sertésszeleteket lisztbe forgatjuk, és kevés forró olajban megsütjük. Félretesszük, és melegen tartjuk. A sonkát a hús sütőzsírjában átforrósítjuk, kiszedve szintén melegen tartjuk. A zsírban megsütjük a tojáslepényt. Tálaláskor a húsra helyezzük a kelvirágot, a sonkát, majd erre a tojáslepényt. Tetejét megszórjuk a zöldpetrezselyemmel, őrölt borssal és forrón tálaljuk. Köretként adhatunk hozzá salátát.
Mézes fánk
Narancsos sziruppal
Hozzávalók:
A tésztához:
1 dl méz
2 tojás
1 dl tejföl
25 dkg liszt
1 dl frissen facsart narancslé
1 mokkáskanál sütőpor
1 evőkanál reszelt narancshéj
csipet só
1 evőkanál citromlé
A narancssziruphoz, díszítéshez:
1 dl narancslé
20 dkg cukor
1-2 narancs
Elkészítése:
A tojásokat kézi habverővel lazán felverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a mézet. Alaposan összevegyítjük, szinte habossá keverjük, majd apránként beleszórjuk az átszitált sütőporos lisztet. Csomómentes, egynemű masszává dolgozzuk, közben narancslével, citromlével és reszelt narancshéjjal ízesítjük. Egy mélyebb serpenyőben olajat forrósítunk, és evőkanállal kis fánkokat szaggatunk a sűrű masszából. A bő olajban a fánkok mindkét oldalát aranybarmára sütjük, majd kiszedjük, és szalvétán leitatjuk az olajat. A narancsöntethez a cukrot narancslével felforraljuk, majd mérsékeljük a tüzet, és állandóan kevergetve szirup sűrűségűre főzzük. A meleg fánkokat forró sziruppal meglocsolva tálaljuk, és narancsgerezdekkel díszíthetjük.
Elkészítési idő 40 perc
Jó tanács: A lazább kevert tésztákat érdemes kézi habverővel kikeverni, mert így könnyebb csomómentesre keverni, mint fakanállal.