A nap menüje (02. 14.)

nlc | 2003. Február 14.
Mai menüajánlatunk rántott gombafejek juhtúróval töltve, desszertnek mogyorós darapuding párolt almával.

Gombafejek juhtúróval töltve





Hozzávalók:

• 500 g közepes nagyságú gombafej
• 300 g juhtúró
• 20 g vaj
• 40 g trappista sajt
• 5 cl citromlé
• só, őrölt fehér bors


Elkészítése

A gombafejeket megtisztítjuk, leszárazzuk, jól megmossuk. Sós, citromos vízben pár percig főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A juhtúrót simára keverjük, és borssal ízesítjük. A gombafejeket szétválogatjuk, a nagyobbakat megtöltjük az ízesített juhtúróval, és a kisebbekkel befedjük. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk a töltött gombákat, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben színesre pirítjuk, miközben a juhtúró is kellően megolvad.


Mogyorós darapuding párolt almával

Hozzávalók 4 személyre:

• 3 dkg felaprított mogyoró
• 4,5 dl tej
• 10 dkg cukor
• 1 zacskó vaníliás cukor
• csipetnyi só
• 7-8 dkg búzadara
• 1 tojás
• 1 nagy alma
• 2-3 evőkanál citromlé
• 1/4 l almalé
• 1/4 teáskanál fahéj
• 1 teáskanál étkezési búzakeményítő
va díszítéshez esetleg mentalevél


Elkészítés

A mogyorót serpenyőben szárazon aranybarnára pirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A tejet 4 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval elforraljuk és levesszük a tűzhelyről. A mogyoróból egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a búzadarával együtt állandó keverés mellett a tejhez adjuk. Még egyszer felforraljuk, majd félrehúzzuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját a forró búzadarába vegyítjük, majd a kemény habbá vert fehérjét is belekeverjük. 4 darab, kb. 1 dl-es formát vagy üvegpoharat hideg vízzel kiöblítünk, és betöltjük a mogyorós darapudingot. Kihűtjük majd hűtőszekrénybe állítjuk.

A megmosott almát félbevágjuk, magházát kiemeljük. Az alma egyik felét cikkekre, a másik felét kockákra vágjuk. A citromlevet 2 evőkanál vízzel felforraljuk. Beleszórjuk az almacikkeket és –kockákat, majd alacsony hőfokon, kb. 2 perc alatt nem túl puhára pároljuk. A párolt almát hűlni hagyjuk. A maradék cukrot serpenyőben, közepes hőfokon megolvasztjuk és karamellt készítünk belőle.

Felöntjük az almalével, és addig keverjük, míg a karamell felolvad, majd belevegyítjük a fahéjat. A keményítőt 1 evőkanál vízben csomómentesen elkeverjük. A karamellt felforraljuk, és a tűzhelyről levéve besűrítjük a feloldott étkezési keményítővel. Összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.

A darapudingot a formákból kiborítjuk, és a párolt almacikkekkel, illetve –kockákkal, valamint a karamellszósszal kistányérokra elosztjuk. A félretett mogyoróval meghintve, esetleg mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

Elkészítési idő kb. 40 perc, adagonként kb. 1550 joule energiát (370 kalóriát) tartalmaz.

Jó étvágyat!

Exit mobile version