A nap menüje (02. 19.)

nlc | 2003. Február 19.
Mai menüajánlatunk alföldi tyúkgulyás csipetkével, fõételnek sült borjúcsülök.

Alföldi tyúkgulyás csipetkével

Hozzávalók

• 1 közepes tyúk
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 30 dkg vegyes zöldség
• 1 kg burgonya
• 15 dkg lecsó
• 1 tojásos csipetke
• só, pirospaprika
• 1-2 gerezd fokhagyma
• 1 mokkáskanálnyi köménymag


Elkészítés

A megtisztított tyúkot – beleértve máját és zúzáját is – feldaraboljuk, és sóval megszórjuk. Felhevített zsírban megpirítjuk finomra vágott hagymát, pirospaprikát hintünk rá, és gyorsan elkeverjük. Rátesszük a húst, ezzel ismét jól összevegyítjük, majd köménymaggal és az apróra vágott fokhagymával fűszerezzük. Mérsékelt tűzön, lefedve pároljuk, mindig csak kevés vizet adva hozzá, és időnként megkevergetjük. A kockára vágott zöldséget külön vízben félpuhára főzzük. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a lecsót, a felkockázott burgonyát, ráöntjük a zöldséget – levével együtt – , és ízlés szerint fűszerezzük. Addig főzzük, míg majdnem teljesen megpuhul, és tálalás előtt belefőzzük a házi készítésű csipetkét.


Jó tanács:
Ez a leves nagyobb társaság számára is elegendő, hisz mire megfő, kb. 4-5 liter lesz.


Sült borjúcsülök

Hozzávalók


• 2 db borjúcsülök
• 100 g zsír
• só


Elkészítése

A csülköt alaposan megmossuk és sózzuk, majd megfelelő nagyságú tepsibe vagy tűzálló tálba helyezzük, olvasztott zsírt öntve rá előmelegített sütőben gyakori locsolgatás mellett megsütjük. Sütés közben, ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Vigyázzunk arra, hogy ne száradjon ki, mert nehéz lesz darabolni. Köretként bármilyen párolt zöldséget, párolt rizst adhatunk. Ha a csülök megsült, a tepsiből kivesszük, pihentetjük, a csontról lefejtve felszeleteljük, visszahelyezzük a csontra és a köretet mellé helyezzük. A visszamaradó zsírból a töltött borjúszegynél leírt módon pecsenyelét készítünk, amit tálaláskor a csülök alá öntünk.

Amikor a csülök félpuha, mellérakjuk a következőket:
800 g burgonya, megtisztítva, cikkekre vágva
300 g vöröshagyma megtisztítva, cikkekre vágva, sózva, őrölt borssal megszórva, a csülökkel együtt puhára pároljuk.
Tálaláskor a felszeletelt és a csontra visszahelyezett húsra tesszük a vele együtt sütött burgonyát és hagymát.

Exit mobile version