A nap menüje (03. 15-16.)

nlc | 2003. Március 15.
Hétvégi ajánlatunk harcspaprikás, desszertnek réteges pudingot javaslunk mogyorós csókkal.

Harcsapaprikás

Hozzávalók






  • 700 g harcsafilé
  • 80 g vöröshagyma
  • 70 g zsír
  • 100 g zöldpaprika
  • 100 g paradicsom
  • 2 dl tejföl
  • 20 g liszt
  • 10 g fűszerpaprika
  • 1 csomag kapor
  • só, fokhagyma, köménymag


    Elkészítése

    A harcsafilét megfelelően daraboljuk (szeletre, kockára), sózzuk, majd a felforrósított zsírban mindkét oldalán elősütjük, aztán a zsírból kivéve félretesszük.

    A hagymát finomra, a paprikát, paradicsomot apró kockára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A zsírban a hagymát megfuttatjuk és elkészítjük a pörköltalapot, majd a halat beletesszük. Pár percnyi forralás után a tejfölből és lisztből készült habarással behabarjuk, átforraljuk és utána ízesítjük. Vigyázzunk, ne kevergessük, csak rázogatással mozgassuk, mert a szeletek összetörnek. Forrón tálaljuk, köretként galuskát, túrós csuszát, vagy bármilyen tésztaköretet adhatunk.


    Réteges puding mogyorós csókkal


    Hozzávalók 4 személyre:

    A fehér krémhez:
    • 5 dl tejszín
    • 50 g cukor
    • 2 tasak vaníliás cukor
    • 80 g hámozott, darált mandula
    • 40 g étkezési keményítő
    • 4 tojásfehérje

    A sárga krémhez:
    • 5 dl minőségi, édeskés fehérbor
    • 80 g cukor
    • 2 narancs reszelt héja
    • 4 tojássárgája
    • 30 g étkezési keményítő

    A díszítéshez:
    • 1 dl tejszínből hab
    • 8-10 mogyorós csók

    Elkészítési idő: 1 óra
    1 adag: 965 kcal/4034 kJ

    Elkészítése

    A fehér krémhez elkeverjük a tejszínt a cukorral, vaníliás cukorral és a mandulával, majd felforraljuk. 1/2 dl hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, habverővel a tejszínhez adjuk, és folyamatos keveréssel sűrűsödésig főzzük. Jeges vízben kihűtjük. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, kíméletesen a krémhez adjuk, és csinos üvegtálba simítva hagyjuk kihűlni-megdermedni. A sárga krémhez habüstbe öntjük a bort, hozzáadjuk a cukrot, narancshéjat és egyenként a tojássárgákat. Forró vízfürdőbe állítjuk, folyamatosan keverve felforrósítjuk. 1/2 dl hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, habverővel a krémhez keverjük, és éppen csak sűrűsödésig főzzük. Óvatosan a fehér krém tetejére szedjük-simítjuk. Hagyjuk a pudingot egészen kihűlni, folpackkal letakarjuk, fogyasztásig a hűtőszekrényben tartjuk. Habrózsákkal és mogyorós csókokkal díszítve tálaljuk.
  • Exit mobile version