A nap menüje (03. 18.)

nlc | 2003. Március 18.
Mai menünk hideg meggylevessel kezdõdik, második fogásként túrós rétest ajánlunk egy kicsit másképp.

Hideg meggyleves







   
Hozzávalók


  • 1000 g meggy
  • 150-200 g cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 egész fahéj
  • 1 g szegfűszeg
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 20 g liszt
  • 50 g citrom


    Elkészítés

    A gyümölcsöt körülbelül 2 liter hideg vízben feltesszük főni. A cukor feléből, a szegfűszegből, a citromhéjból redukciót főzünk, amelyet a fővő gyümölcshöz szűrünk. A tojássárgájából, a cukor megmaradt részéből és lisztből, egy csomag vaníliás cukorból, a tejszínből és a tejfölből elkészítjük a habarást. A levest, a tűzről levéve azonnal sűrítsük be. Utána már ne főzzük, hanem hagyjuk kihűlni és hidegen tálaljuk.



    Túrós rétes egy kicsit másképp

    Hozzávalók


  • 1 cs réteslap
  • 300 g túró
  • 1 vaníliás cukor
  • 50 g kristálycukor
  • 3 cl olaj
  • 100 g meggy (mirelit)
  • fél citrom
  • 1 tojás
  • 50 g búzadara
  • 0,5 dl tejföl


    Elkészítés

    A túrót áttörjük, tejfölt, tojássárgáját és cukrot keverünk hozzá. Reszelt citromhéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a jó kemény habbá vert tojásfehérjét,
    búzadarával óvatosan összekeverjük. A réteslapot megnedvesített konyharuhára kiterítjük, formázzuk.
    A kiszúrt formák közepére helyezzük a tölteléket,
    majd felcsavarjuk. Közepesen forró sütőben megsütjük. Tálaláskor magozott meggyel, mazsolával, szitált porcukorral meghintve, forrón tálaljuk.
  • Exit mobile version