A nap menüje (04. 04.)

nlc | 2003. Április 04.
Mai menünk elsõ fogása halgombócleves, másodiknak õszi borjúbecsináltat ajánlunk. Jó étvágyat!

Halgombócleves


Hozzávalók






• A leveshez
• 150 g sárgarépa
• 50 g zellergyökér
• 1 db póréhagyma
• 300 g zöldborsó
• 1/2 dl étolaj
• 1 liter húsleves
• 1/2 liter hal alaplé
• só, bors


A gombóchoz

• 300 g tőkehalhús
• 20 g vaj
• 2 db tojás
• 30 g zsemlemorzsa
• citromlé, só, fehérbors, petrezselyemzöld


Elkészítése:


A halhúst sós vízben megfőzzük, (levét félretesszük), finomra daráljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a vajat és a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a citromlét és a zsemlemorzsát. Az egészet jól összedolgozzuk.
A megtisztított sárgarépát és a zellert kockákra vágjuk, a póréhagymát felszeleteljük és együtt a forró olajban kissé megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, ráöntjük a hallevet és félig megfőzzük a zöldségeket. Ezután a húslevest hozzáadjuk, és a zöldborsóval együtt puhára főzzük. A masszából vizes kanállal hosszúkás gombócokat formálunk és a levesben körülbelül 10 percig lassan főzzük. 


Őszi borjúbecsinált

Hozzávalók:

• 1/2 kg borjúcomb
• 10 dkg gomba
• 10 dkg zöldborsó
• 15 dkg karfiol
• 2 zsenge sárgarépa
• 2 dl tej
• 2 evőkanál liszt
• vaj,só, borsikafű


Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, a sárgarépát megkaparjuk, felkarikázzuk, és a megmosott zöldborsóval együtt enyhén sózott vízben megfőzzük. A gombát felszeleteljük, és serpenyőben kevés vajon megpároljuk. A megmosott húst kis kockákra vágjuk. Egy lábasban púpozott evőkanálnyi vajat olvasztunk, átforgatjuk rajta a húskockákat, majd a zöldség főzőlevéből mindig egy keveset adva hozzá puhára pároljuk, közben sóval, borsikafűvel ízlés szerint fűszerezzük. A liszttel világos vajas rántást készítünk, felöntjük tejjel, és a megpuhult húshoz adjuk. Hozzátesszük a leszűrt zöldségeket, a párolt gombát, és néhány percig együtt főzzük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel megszórhatjuk.

Jó tanács:


A borjúbecsináltat másfajta idényzöldségekkel is gazdagíthatjuk, tehetünk bele akár karalábét vagy spárgát is.

Exit mobile version