A nap menüje (04. 07.)

nlc | 2003. Április 07.
Mai ajánlatunk a nemzetköziség jegyében francia hagymaleves, fõételnek sztrapacska.

Francia hagymaleves




Hozzávalók


• 400 g vöröshagyma
• 50 g vaj
• 2 dl száraz fehérbor
• 100 g reszelt sajt
• 2 db erőleves kocka
• 8 szelet bagett
• só, őrölt fehérbors, borókabogyó


Elkészítése

A húsleveskockát egy liter forró vízben feloldjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk és a felolvasztott vajban aranysárgára pirítjuk. Felöntjük az erőlevessel, hozzáadjuk a borókabogyót, és lassú forralással kb. 20 percig főzzük. A borókabogyót kiszedve, hozzáadjuk a bort, sózzuk, borsozzuk. A bagett szeletekre rászórjuk a reszelt sajtot. A levest tűzálló cserépedénybe szedjük, adagonként 2 bagett szeletet ráhelyezve, forró sütőbe vagy grillsütőbe tesszük, annyi ideig, hogy a sajt a kenyérre ráolvadjon. A kenyérszeleteket a sajttal piríthatjuk külön is, és a leves mellé tálaljuk.


Sztrapacska


Hozzávalók







Kattints a képre!
• 200 g liszt
• 300 g burgonya
• 2 db tojás
• 50 g füstölt szalonna
• 200 g juhtúró
• 2 dl tejföl
• só


Elkészítése

A főzővizet megsózzuk és felforraljuk. A szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk, zsírját egy lábasba szűrjük. A burgonyát megtisztítjuk, és finom reszelőn lereszeljük, hozzákeverjük a lisztet, a tojást, sózzuk. A masszát deszkára tesszük és késsel a forrásban levő vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a víz tetejére. Leszűrjük, leöblítjük, jól lecsepegtetjük, majd a szalonna zsírjában felforrósítjuk, tetejére szórjuk a juhtúrót, meglocsoljuk tejföllel, erre tesszük a kisütött szalonnát, és sütőben összemelegítjük. Salátát illik hozzá adni.
Exit mobile version