A nap menüje (04. 09.)

nlc | 2003. Április 09.
Mai menünk elsõ fogása gombás, borsós pulykamell, desszertnek pedig vargabélest ajánlunk.

Gombás, borsós pulykamell

Hozzávalók:






   



  • 8 kisebb szelet pulykamellfilé
  • 60 dkg főtt, párolt zöldborsó
  • 20 dkg gomba
  • 1 csomó újhagyma
  • 6 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1/2 csomag petrezselyemzöld
  • néhány friss mentalevél
  • só, őrölt bors


    Elkészítése:

    A szójaszószt és a citromlevet két evőkanál olajjal összekeverjük, és egy kenőtoll segítségével a húsok mindkét oldalát bekenjük vele. A bekent húsokat egy edényben egymásra fektetjük, és legalább 2 órán keresztül érleljük. Egy serpenyőben kevés olajon megpároljuk a felkarikázott újhagymát, majd rátesszük a felszeletelt gombát, és időnként megkeverve addig pároljuk, míg a leve elfő. Akkor hozzáadjuk a ropogósan puha, főzött zöldborsót. Sóval, borssal, frissen vágott petrezselyemzölddel és mentalevéllel ízlés szerint fűszerezve átforrósítjuk. Közben a húsokat egy felforrósított teflon serpenyőbe rakjuk, ropogós pirosra megsütjük, és gombás borsóval körítve tálaljuk.

    Jó tanács: A pulykamellfiléket nem kell megsózni, mert a szójaszósz sós. Teflonserpenyő helyett felforrósított rostlapon vagy olajjal kikent hagyományos serpenyőben is megsüthetjük a húsokat.


    Vargabéles

    Hozzávalók:


  • 1 csomag réteslap
  • 400 g 8 tojásos cérnametélt
  • 250 g tehéntúró
  • 4 db tojás
  • 3 dl tejföl
  • 150 g cukor
  • 50 g tisztított mazsola
  • 1 vaníliás cukor
  • 50 g vaj


    Elkészítés:

    A túrót áttörjük, utána elkeverjük a tojássárgájával, vaníliáscukrot adunk hozzá, és belekeverjük a tejfölt és a cukrot is, valamint a mazsolát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, összekeverjük a tojássárgájából készült masszával, s hozzátesszük a közben kifőtt cérnametéltet.
    Egy mélyebb tepsit vajjal kikenünk, kibéleljük a csomagból kivett egyik réteslappal, vajjal meglocsoljuk (a többi lapot közben nedves abroszra helyezzük, hogy ne száradjanak ki), erre ráhelyezünk egy réteg túrós tölteléket. Végül a bélest lefedjük a másik réteslappal. Valamennyi réteslapot bekenhetjük olvasztott vajba mártott kenőtollal.
    Előmelegített, középmeleg sütőben sütjük. Amikor a tészta elkészült – a sütőből kivéve – 15-20 percig pihentetjük, kockára vágjuk, porcukorral megszórjuk, tálaljuk.
  • Exit mobile version