A nap menüje (04. 11.)

nlc | 2003. Április 11.
Mai ajánlatunk tejszínes tökpüréleves és kapros sertéstokány.





Tejszínes tökpüréleves

Hozzávalók

1,5 kg sütőtök
2 l leveslé (lehet húsleveskockából is)
2 tojássárgája
3 dl tejszín
4 ek. tökmag
1 paradicsompaprika
vaj

Elkészítése

A tök magját kanállal kikaparjuk, a héját eltávolítjuk. A sütőtök húsát leöblítjük, majd kis kockákra vágjuk. A leveslét felforraljuk, beletesszük a tökkockákat, és puhára főzzük. A levest átpasszírozzuk, vagy merülőmixerrel pépesítjük a tökdarabokat, majd visszatesszük a tűzre, és újra felforraljuk. Levesestálban simára keverjük a tejszínt a tojássárgájával, és állandóan kevergetve rámerjük a forró levest. Tálaláskor apró vajdarabkákat dobunk a leves tetejére, megszórjuk durvára vágott tökmaggal, és apró paprikadarabokkal.

Jó tanács

Ha a töklevest kivájt tökökben szeretnénk tálalni, négy kis méretű sütőtököt vásároljunk. Vágjunk le mindegyikből egy-egy kalapnyit, majd a húsukat karalábévájóval szedjük ki. A töktányérokat öblítsük ki, és a külsejüket töröljük szárazra.


Kapros sertéstokány





Hozzávalók


• 600 g sertéscomb vagy lapocka
• 50 g zsír
• 50 g vöröshagyma
• 1 cs. kapor
• 1 dl száraz fehérbor
• 2 dl tejföl
• 1 db citrom
• 20 g liszt
• só, őrölt bors, cukor


Elkészítés

A sertéshúst kb. kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A finomra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a feldarabolt húst, és zsírjára lepirítjuk. Sóval, borssal, finomra vágott kaporral ízesítve, kevés fehérbort aláöntve, fedő alatt majdnem puhára pároljuk. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, és a majdnem puha húst ezzel besűrítjük, kevés citromlével és cukorral ízesítjük, átforraljuk. Végül forrón tálaljuk párolt rizzsel vagy valamilyen főtt tésztával. Ha valaki burgonyával szereti, az is illik hozzá.

Exit mobile version