A nap menüje (04. 14.)

nlc | 2003. Április 14.
Mai ajánlatunk sajtos rakott zeller, desszertnek pedig mandarinos joghurtkrémtorta.

Sajtos rakott zeller


Hozzávalók 4 személyre: 





• 2 ek. citromlé
• 800 g zellergumó
• 1 tojás
• • 2 dl tej
• só, bors
• 100 g liszt
• a sütéshez olaj
• 100 g érett camembert vagy márványsajt
• 50 g vaj/margarin
• 1 csokor petrezselyem
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 dl száraz fehérbor

Elkészítési idő: 1és 1/4 óra
1 adag: 505 kcal/2111 kJ


Elkészítése:


Két liter vizet felforralunk 1 kk. sóval és a citromlével. A zellert meghámozzuk, megmossuk, és 3-4 mm-es szeletekre karikázzuk. A forrásban lévő vízbe dobjuk, 3 percig főzzük, aztán hideg vízbe merítjük, azaz blansírozzuk, majd tiszta konyharuhára terítjük, és szikkadni hagyjuk.

A tojást felverjük a tejjel, 1 csipet sóval és 1 késhegynyi borssal, majd apránként a liszthez adjuk, és csomómentesre elkeverjük. Egy nagyobb edényben felforrósítunk 2 ujjnyi olajat. A zellerszeleteket egyenként belemártjuk-forgatjuk a masszába, kissé lecsepegtetjük, és (2-3 menetben) mindkét oldalukon pirosra sütjük az olajban. Papírkendőre fektetve felitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot, majd kissé egymásra csúsztatva tűzálló tálba lerakjuk őket.

A sajtot felaprózzuk vagy megtörjük, azután összedolgozzuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, az áttört fokhagymát, apránként a bort, majd habosra kikeverjük, és a zeller tetejére kenjük-simítjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (30-35 perc), és azonnal, forrón tálaljuk. Hirtelensült húsokhoz, szárnyasokhoz köretként kínálhatjuk, de párolt rizzsel is pompás.


Mandarinos joghurtkrémtorta

Hozzávalók 12 szelethez:





• 1 kész piskótatorta
• 1/3 része
• 3 ek. narancslekvár
• 15 g zselatin (1,5 tasak instant vagy 9 lap)
• 4 dl natúr joghurt
• 200+50 g porcukor
• 3 ek. narancslikőr
• 4 dl tejszín
• 4-5 mandarin
• 1 tasak színtelen tortabevonó zselé

Elkészítési idő: 50 perc
+8 óra dermedési idő
1 szelet: 240 kcal/1003 kJ


Elkészítése:

A piskótatortát három lapra vágjuk (kettőt egyéb célra felhasználunk), a legalsót egy méretével azonos (24-26 cm átmérőjű), kapcsos tortaformába fektetjük, megkenjük a lekvárral. A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint felpuhítjuk. A joghurtot elkeverjük 200 g porcukorral és a narancslikőrrel. A zselatint 1/2 dl vízzel, szelíd tűzön felolvasztjuk, erőteljesen keverve egyenként hozzáadunk 3-4 ek. joghurtot, majd a joghurt egészéhez adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, kíméletesen a joghurtos krémhez keverjük, és a formába simítjuk. Letakarjuk, és legalább hat órára a hűtőbe tesszük.

Egy mandarint meghámozunk, gerezdekre bontjuk, a többit kettévágjuk, levüket kinyomjuk, átszűrjük, vízzel kiegészítjük 2,5 dl-re. A gerezdekkel kirakjuk a torta közepét. A használati utasítás szerint a mandarinlével és 50 g porcukorral elkészítjük a zselét, bevonjuk vele a torta tetejét, és egy órára hidegre tesszük. Tálaláskor lehúzzuk róla a tortakarikát, tálra csúsztatjuk, és tortaszerűen szeleteljük.
Exit mobile version