A nap menüje (04. 17.)

nlc | 2003. Április 17.
Mai menüajánlatunk nyírségi gombócleves, fõételnek pedig rakott cukkini.

Nyírségi gombócleves

Hozzávalók

A leveshez








• 400 g borjúhús
• 50 g gomba
• 20 g vaj
• 100 g petrezselyemgyökér
• 100 g sárgarépa
• 50 g zeller
• 100 g karfiol
• 30 g vöröshagyma
• 20 g liszt
• 1 dl tejszín
• 1 csomó petrezselyemzöld
• só, egész bors, citromlé

A gombóchoz
• 100 g burgonya
• 1 tojás
• 30 g liszt
• só


Elkészítése

A zöldségeket megtisztítjuk, és kis hasábokra vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Az egész borsot és a vöröshagymát egy zacskóba kötjük A húst megmossuk, és egyenletes kockára daraboljuk, hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a habot a tetejéről leszedjük, a fűszereket a levesbe tesszük, sózzuk, és bezöldségeljük. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és kevés vajon puhára pároljuk. Amíg a leves fő, elkészítjük a burgonyagombócot.

A burgonyát héjában megfőzzük, lehűtjük, meghámozzuk, és szitán átnyomjuk, a lisztet és a tojást hozzáadva, sózzuk, és jól összedolgozzuk. Dió nagyságú gombócokat formázunk, és a levesbe főzzük, vagy külön sós vízben kifőzzük.

Világos vajas, petrezselymes rántást készítünk, amellyel a levest besűrítjük, amikor a hús és a zöldségek már majdnem megpuhultak. Hozzáadjuk a vajon megpárolt gombát, a tejszint, ízesítjük citromlével és lassan kiforraljuk. Az előmelegített csészékbe helyezzük a gombócokat rámerjük a forró levest és tálaljuk.


Rakott cukkini


Hozzávalók


  • 600 g darált marhahús
  • 1200 g cukkini
  • 80 g vöröshagyma
  • 80 g zöldpaprika
  • 80 g paradicsom
  • 50 g zsír
  • 1 csomó kapor
  • 2 dl tejföl
  • 150 g rizs
  • 100 g reszelt sajt
  • só, őrölt bors, fokhagyma, fűszerpaprika


    Elkészítése

    A cukkinit megtisztítjuk, belsejét kiszedjük és 2-3 mm-es szeletekre vágjuk. (Ha a cukkini apró, max. 10-12 cm-es nagyságú, csak meg kell mosni és héjával együtt szeletelhetjük.) A vöröshagymát, a kaprot finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a zöldpaprikát és a paradicsomot felszeleteljük. A rizst sós vízben majdnem puhára pároljuk. A felszeletelt cukkinit az olvasztott zsírban sóval, őrölt borssal ízesítve megpároljuk, szűrőre szedve lecsepegtetjük. A zsír másik felében a vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a péppé zúzott fokhagymát sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával és az egészet lepirítjuk. Egy tűzálló edényt kizsírozunk és az előkészített anyagokat rétegezzük: cukkini, hús, rizs, paprika, paradicsom, majd a sózott és a kaporral elkevert tejföllel meglocsoljuk. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az anyagokból van, figyelve arra, hogy a tetejére cukkini kerüljön, amelyet megszórunk a reszelt sajttal és előmelegített sütőben készre sütjük. Külön adhatunk hozzá fokhagymás vagy kapros tejfölt.
  • Exit mobile version