A nap menüje (04. 24.)

nlc | 2003. Április 24.
Ma egy egyszerû ebédet: magyaros gombalevest és burgonyafõzeléket ajánlunk.

Magyaros gombaleves

Hozzávalók:


  • 500 g gomba
  • 50 g vöröshagyma
  • 50 g zsír
  • 50 g liszt
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • 2 dl tejföl
  • só, őrölt bors, fűszerpaprika
  • csontlé
  • csipetke


    Elkészítése:

    A vöröshagymát és a zöldpetrezselymet finomra vágjuk, a gombát szeletekre vagy kisebb kockákra. A finomra vágott vöröshagymát a felolvasztott zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a darabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, a zöldpetrezselyemmel és a fűszerpaprikával megszórjuk, összekeverjük és kb. 1,2 liter csontlével felengedjük. Világos rántással berántjuk, kiforraljuk és a végén tejfölt keverve hozzá, csipetkével forrón tálaljuk.



    Burgonyafőzelék

    Hozzávalók


  • 800 g burgonya
  • 50 g vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 30 g liszt
  • 1 dl olaj
  • só, babérlevél


    Elkészítés

    A megtisztított burgonyát karikákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát az olajban világosra pirítjuk, a tűzről levéve beletesszük a karikára vágott burgonyát, a babérleveleket, és sózzuk. Kevés vízzel fedő alatt pároljuk. A tejfölt a liszttel elkeverjük, és a főzeléket behabarjuk, kiforraljuk. Pörkölttel, sültekkel, fasírttal, esetleg kemény tojással tálalhatjuk.
  • Exit mobile version