Töpörtyûs pogácsa

jancsi bá | 2003. Április 25.
Hajtogatott, de élesztõs tésztából készül ez az inkább télen népszerû finomság. Elkészítése az ide-oda hajtogatások miatt kisebbfajta koncentrációt kíván, ez még nagyobbá teszi az elkészülte láttán támadó örömöt. Ha nem hajtogattál bele valami oda nem illõt.

Hozzávalók

A tésztához





• 700 g liszt
• 300 g tepertő
• 50 g sertészsír
• 20 g élesztő
• 2 db tojássárgája
• 1 dl száraz fehérbor
• 1,5 dl tej
• őrölt bors, só

• a szóráshoz: 100 g liszt
• a kenéshez: 1 db tojás


Elkészítése:

A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. húsz gr lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A megmaradt lisztből, – ha a kovász duplájára növekedett – a tojás sárgájával, a borral, és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, majd lóhere formájúra nyújtjuk, közepére helyezzük a tepertős tömeget, a füleket a tepertős tömegre hajtjuk, (a hajtogatott tésztáknál leírt módon) kinyújtjuk, szimplára hajtjuk, és hűtőbe tesszük. További hajtogatás 1 dupla, egy szimpla, egy dupla. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesztjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük. Lehetőleg forrón rakjuk tálra, és szolgáljuk fel egy korsó hideg sör kíséretében.
Exit mobile version