A nap menüje (04. 30)

nlc | 2003. Április 30.
Mai ajánlatunk Újházy tyúkhúsleves, milánói borjúborda, desszertnek vajas tészta dióval.








Újházy tyúkhúsleves


Hozzávalók


• 1500 g tyúk
• 150 g sárgarépa
• 120 g petrezselyemgyökér
• 80 g zellergumó
• 50 g vöröshagyma
• 100 g kelkáposzta
• 50 g gomba
• 100 g kelvirág
• 150 g mirelit zöldborsó
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 csomó petrezselyemzöld
• egész bors, só
• 120 g finom metélt


Elkészítése

A tyúkot előkészítjük, (a tolltokokokat eltávolítjuk, megperzseljük, majd a zsigereket kiszedve alaposan megmossuk), megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot és lassan egyenletesen főzzük.

Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a finom metéltet, forró sós vízben főzzük meg a zöldborsót, és tálalásig tartsuk melegen. A petrezselyemzöldet vágjuk finomra. A kész levest a tűzről levesszük, „pihentetjük” kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk – a tyúkot negyedekre, a zöldséget, a gombát gyufaszál vastagságúra vágjuk. A levest merőkanállal merve levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a szeletelt zöldségeket, a zöldborsót, és a finom metéltet. Rámerjük a forró levest és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.


Borjúborda milánói módra


Hozzávalók


  • 600 g borjúkaraj (8 szelet borjúborda)
  • 60 g liszt
  • 2 db tojás
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 80 g reszelt kemény sajt (legjobb erre a célra a parmezán)
  • 1 db citrom

  • 1/2 l olaj a sütéshez


    Elkészítése

    A szeleteket enyhén kiveregetjük, sózzuk, az inas részeket bevagdossuk. A tojásokat egy mélytányérba felütjük, felverjük. A lisztet és a zsemlemorzsát – amelybe előzőleg a reszelt sajtot belekevertük – külön lapos tányérba tesszük. Az előkészített hússzeleteket a lisztbe, a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. A bundázott szeleteket forró olajban megsütjük, az olajból kivéve lecsepegtetjük. Körete a milánói módra készült makaróni vagy spagetti.



    Milánói makaróni (spagetti)

    Hozzávalók


  • 400 g makaróni
  • 10 g vaj
  • 50 g vöröshagyma
  • 150 g gomba
  • 100 g sonka
  • 200 g paradicsompüré
  • 80 g reszelt sajt
  • só, őrölt bors

    Elkészítése


    A megtisztított vöröshagymát finomra, a megmosott gombát és a sonkát metéltre vágjuk. A makarónit forró sós vízben feltesszük főni. Amíg a makaróni fő, az olvasztott vajban a vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a sonkát, összekeverjük és a paradicsompürét rátéve sózzuk, borsozzuk és együtt lepirítjuk. A megfőtt – figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét a makarónit – makarónit és a sajt egyik felét rászórva összekeverjük. Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a makarónit, tetejét megszórjuk a maradék sajttal, mellérakjuk a kisütött szeleteket, amelyekre egy-egy szelet hámozott citromszeletet tegyünk.










    Vajas tészta dióval


    Hozzávalók

    • 1000 g mélyhűtött vajas tészta
    • 70 g liszt
    • 3 tojássárgája
    • 150 g durvára vágott dióbél
    • 200 g kristálycukor
    • 1 dl víz
    • 1 citrom leve


    Elkészítése
    A vajas tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd felét lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük a felvert tojás sárgájával, rászórjuk a darabolt dió nagyobb hányadát, és beborítjuk a tészta kinyújtott másik felével. Tetejét megkenjük tojással, és különböző alakúra vágjuk, vagy éppen szúrjuk ki. Sütőlemezre tesszük, és forró sütőben megsütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot. A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, elkeverjük, és ismét felforralva, a tűzről levéve kihűtjük. A megsült tésztát kihűtjük, és tetejét a sziruppal megkenve, a dió másik felét rászórjuk.
  • Exit mobile version