A nap menüje (05. 09.)

nlc | 2003. Május 09.
Mai ajánlatunk harcsa káposztával, székely módra, desszertként fûszeres almás szeletet ajánlunk.

Harcsa káposztával, székely módra





Hozzávalók

• 1000 g savanyúkáposzta
• 50 g zsír
• 100 g füstölt szalonna
• 50 g liszt
• 4 dl tejföl
• 1 csomó kapor
• 60 g vöröshagyma
• 600 g harcsafilé
• só, fűszerpaprika

Elkészítése

A káposztát megmossuk, és kevés vízzel feltesszük főni. A harcsafilét felszeleteljük, besózzuk. A vöröshagymát és a kaprot finomra, a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, és a káposztához adjuk. Ha a káposzta megfőtt, magyaros rántással berántjuk – a felolvasztott zsírban a lisztet világos barnára pirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, tovább pirítjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, a finomra vágott kaprot, hideg vízzel felengedjük, és a káposztához adjuk.

A káposzta tetejére rakjuk a besózott halszeleteket, és lefedve, előmelegített sütőben a halat készre pároljuk. A szeleteket levéve a káposztáról, a káposztához adjuk a tejfölt, átforraljuk és forrón tálaljuk oly módon, hogy a tál aljára rakjuk a káposztát, rá a halszeleteket, majd tejföllel és paprikás zsírral díszítjük.



Fűszeres almás szelet


Hozzávalók 24 szelethez:





• 800 g savanykás alma
• 3 ek. citromlé
• 250 g finomliszt
• 100 g étkezési keményítő
• 1 kk. sütőpor (4 g)
• 250 g lágy vaj/margarin
• 200 g porcukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• só
• 4 tojás
• 1/2 kk. őrölt fahéj
• 2 kk. mézeskalácsfűszer
• 2 kk. kakaópor
• 100 g sárgabaracklekvár
• 2 ek. alma-/barackpálinka


Elkészítési idő: 1 és 3/4 óra + a hűlési idő
1 szelet: 215 kcal/897 kJ


Elkészítése:

Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, és kivágjuk a magházukat. Minden almanegyedet további 3 gerezdre vágunk, tálba tesszük, azonnal meghintjük a citromlével (hogy meg ne barnuljanak). A lisztet, étkezési keményítőt és a sütőport összekeverjük. Fehér-habosra verjük a vajat/margarint a porcukorral és 1 csipet sóval (15 perc!). Egyenként hozzáadjuk, keverjük a tojásokat, majd apránként beleszitáljuk a lisztkeveréket.

A masszát elfelezzük. Az egyik felébe beledolgozzuk a fahéjat, a másikba a mézeskalácsfűszert és a kakaót. A kétféle masszát 2 csőrbetét nélküli habzsákba vagy nejlonzacskóba szedjük, és kivágjuk a hegyüket úgy, hogy 2 ujjnyi vastag hurkákat tudjunk nyomni belőlük.

Egy 20×35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A kétféle masszából hosszanti irányban, felváltva 3-3 dundi csíkot nyomunk a tepsibe, majd a tetejükre állítjuk-nyomkodjuk a lecsepegtetett almaszeleteket.
180 °C-ra előmelegített sütőben, középső bordamagasságra állított rácson 1 órán át sütjük. A lekvárt felforrósítjuk, szitakanálban áttörjük, elkeverjük a pálinkával, és vékonyan bevonjuk vele a sütőből kivett, forró sütemény tetejét. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd sütőpapírostul rácsra emeljük, lehántjuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk egészen kihűlni. Úgy vágjuk fel, hogy minden szeletben legyen kakaós és fahéjas tészta is.

Külön tálkában kínált mártással gazdagíthatjuk, amely úgy készül, hogy 4 dl tejszínt félkemény habbá verünk 2 tasak vaníliás cukorral, majd lazán belekeverünk 1/2 dl narancslikőrt/triple secet és 4-5 ek. áttört baracklekvárt.
Exit mobile version