A nap menüje (05. 10-11.)

nlc | 2003. Május 10.
Hétvégi menüajánlatunk laktató Rácz ponty, desszertnek pedig túrotortát ajánlunk.

Rácz ponty


Hozzávalók







   

  • 800 g pontyfilé
  • 100 g burgonya
  • 200 g füstölt szalonna
  • 300 g zöldpaprika
  • 150 g paradicsom
  • 150 g vöröshagyma
  • 80 g zsír
  • 20 g liszt
  • 12 g fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • só, petrezselyemzöld


    Elkészítés

    A burgonyát héjában félpuhára főzzük, lehámozzuk, majd karikára vágjuk éppúgy, mint a kicsumázott zöldpaprikát, a lehámozott paradicsomot és a vöröshagymát. Az előkészített pontyszeleteket 3-4 cm hosszan több helyen bevagdossuk, és a nyílásokba vékony, bőrüktől megfosztott szalonnaszeleteket dugdosunk. A halakat besózzuk és meghintjük pirospaprikával. Egy mélyebb tepsit vagy tűzálló jénait kizsírozunk, kibéleljük a burgonyakarikákkal, ráhelyezzük a halakat – és ha van, az ikrát és a haltejet -, majd meghintjük a vékony szeletekre vágott hagymával. Erre helyezzük a zöldpaprika- és a paradicsomkarikákat, majd olvasztott zsírral meglocsoljuk. Középmeleg sütőben pároljuk, ha a hal félig megpuhult, megöntözzük a liszttel és paprikával elkevert tejföllel, majd pirosra sütjük. Tálaláskor még kevés tejföllel díszíthetjük, bőréig bevagdosott, kakastaréj alakúra sütött szalonnaszeleteket teszünk rá, és petrezselyem zöldjével meghintjük.



    Túrótorta piskótával








       
    Hozzávalók:


  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 tojás
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csapott teáskanál sütőpor

    A töltelékhez:


  • 24 g (8 lap) színtelen zselatin
  • 200 g kristálycukor
  • 1/4 l tej
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl tejszín
  • 4 tojássárgája
  • 500 g sovány tehéntúró
  • 2 evőkanál porcukor
  • sütőpapír


    Elkészítése:

    A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáadjuk a cukros tojássárgát, majd a sütőporral elvegyített lisztet, és vigyázva, hogy a hab ne törjön meg, összedolgozzuk.
    Tortaformát sütőpapírral kibélelünk,és a piskótamasszát beleöntjük, majd előmelegített sütőben 75 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. fél óráig sütjük. Kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából.

    A töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a maradék cukorral, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal és a tojássárgákkal állandó kevergetés mellett felmelegítjük (de ne főzzük!). Tálba öntjük, és belevegyítjük a feloldott zselatint. Dermedésig hűvös helyre tesszük.
    Közben a tejszínt kemény habbá verjük. A dermedő zselatinos masszába beledolgozzuk a túrót, majd a tejszínhabot.

    A piskótát keresztben kétfelé vágjuk. A tejszínes túrókrémet az alsó lapra simítjuk, befedjük a másik piskótalappal, és kb. 3 órára hűvös helyre állítjuk. Közvetlen fogyasztás előtt porcukorral meghintjük.


    Jó étvágyat kívánunk!
  • Exit mobile version