A nap menüje (05. 19.)

nlc | 2003. Május 19.
A hétvégi menünk igazi ünnepi bõségtál. Elsõ fogás számadó juhászné levese, másodiknak töltött karalábé, s a végén meggyes pite.

Számadó juhászné levese

Hozzávalók

A leveshez:

• 1 kg marhacsont
• 40 dkg leveszöldség
• 40 dkg marhahús
• 1/2 kg tyúkhús
• 15 dkg csirkemáj
• 10 dkg zeller
• 10 dkg karalábé
• 1 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna

A gombagaluskához:

• 30 dkg gomba
• 3 dkg vöröshagyma
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 1 zsömle
• 1 tojás
• 15 dkg liszt
• zsír


Elkészítés

A csontból és a leveszöldség feléből csontlevest főzünk. A marhahúst, tyúkhúst ebben tesszük fel főni.
Ha felforrt, leszedjük a habját, beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük és mérsékelt tűzön addig főzzük, míg a húsok megpuhulnak. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a májakat is. A galuskához a hagymát kevés zsíron megpirítjuk, hozzátesszük az apróra vagdalt gombát, a petrezselyem zöldjét, és fűszerezzük. A beáztatott és jól kicsavart zsemlével, tojással a megpirított gombát elkeverjük, meghintjük liszttel, és az egészet jól elkeverjük.
Ha a massza túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsát tehetünk bele. Vizes kézzel galuskákat formálunk, és forrásban lévő vízben kifőzzük.

Tálalás

A tálalást úgy végezzük, hogy mindenkinek minden húsféleségből jusson, a kockákra vágott zöldséget és a galuskát is arányosan elosztjuk. Ha az ajánlatban szereplő levest megfőzzük, második fogásként elegendő palacsintát vagy túrógombócot tálalni.


Töltött karalábé

Hozzávalók:


  • 8 darab közepes nagyságú karalábé, leveleivel együtt
  • 400 g darált sertéshús
  • 100 g előfőzött rizs
  • 1 db tojás
  • 40 g liszt
  • 20 g vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomó zöldpetrezselyem
  • 1 húsleveskocka 1dl vízben oldva
  • só, őrölt bors


    Elkészítés:

    A karalábéról a zsenge középső leveleket leszedjük, alaposan megmossuk és vékony metéltre vágjuk. A karalábékat meghámozzuk, megmossuk és a gyökér felőli részen a belsejét kivájjuk, ügyelve arra, hogy a megfelelő falvastagság mindenhol megmaradjon. A húst tálba téve hozzáadjuk a főtt rizst, a tojást, a finomra vágott zöldpetrezselymet, a fűszereket és az anyagot összedolgozzuk. A karalábékat megtöltjük.

    A kivájt karalábét egy lábas vagy tűzálló tál aljára helyezzük, rátesszük a megtöltött karalábékat és a metéltre vágott zsenge leveleket. Aláöntjük a húslevest, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhultak, a lábasból kiemeljük azokat. A vagdalékot világos, vajas rántással berántjuk, hozzáadjuk a tejfölt, átforraljuk, ha szükséges, utána ízesítjük.

    Tálaláskor a tál aljára tesszük a mártásos vagdalékot, ráhelyezzük a töltött karalábékat, finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.


    Meggyes pite

    Hozzávalók:







       
    A tésztához:

  • 350 g liszt
  • 150 g margarin
  • 1 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 30 g porcukor
  • 2 g só

    A töltelékhez:

  • 1000 g kimagozott meggy
  • 150 g dió
  • 150 g cukor
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 5 g őrölt fahéj

    Elkészítés:

    A liszttel a margarint szétmorzsoljuk, majd a tejföllel, a tojássárgájával, a porcukorral, és a sóval összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztából két cipót formálunk és hűvös helyen másnapig állni hagyjuk. Másnap mindkét cipóból tepsinagyságú lapot nyújtunk. Az egyiket betesszük a kizsírozott tepsibe, elősütjük. Meghintjük zsemlemorzsával, s rárakjuk a kimagozott, kissé kinyomott meggyet. Majd meghintjük a porcukorral elkevert dióval, és befedjük a másik kinyújtott lappal. Mielőtt sütőbe tesszük, a tésztát villával kissé megszurkáljuk (így a tészta és a töltelék közötti levegő eltávozik). Tojásfehérjével megkenjük, s kristálycukorral kevert, darabosra vágott dióval is beszórhatjuk. Előmelegített sütőben, nem túl erős tűznél megsütjük. Hidegen szeleteljük, és a tésztástálon hintsük meg porcukorral.
  • Exit mobile version