A nap menüje (05. 21.)

nlc | 2003. Május 21.
A nap menüje falusi disznótoros leves kelkáposztával, könnyû másodiknak pedig orosz hússaláta.

Falusi disznótoros leves kelkáposztával

Hozzávalók

• 15 dkg sertésmáj
• 15 dkg sertéstüdő és szív
• 50 dkg sertéscsont
• 1 kis fej vöröshagyma
• babérlevél
• 20 dkg vegyes zöldség
• 50 dkg kelkáposzta
• 2dl tejföl
• zsír, liszt
• 1 citrom
• só


Elkészítés

A jól átmosott csontot, tüdőt és szívet a megtisztított hagymával hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lehabozzuk, sóval, babérlevéllel fűszerezzük, és közepes tűzön, fedő alatt félpuhára főzzük. Hozzátesszük a májat, és amikor minden megpuhult, levesszük a tűzről. A belsőségeket kiemeljük és metéltre vágjuk. A levet ülepedni hagyjuk, majd leszűrjük. Az átszűrt főzőlébe beletesszük az ugyancsak metéltre vágott zöldségeket, kelkáposztát és a nem túl erős tűzön felfőzzük. Amikor a zöldségek megfőttek, hozzáadjuk a belsőségeket is. A tejfölben elkeverünk egy evőkanálnyi vizet, és behabarjuk vele a levest. Megvárjuk, amíg felforr, majd frissen facsart citromlével kellemesen savanykás ízűvé tesszük.

Jó tanács

Ha habarást készítünk forró levesekhez vagy mártásokhoz, a liszttel csomómentesen elkevert tejfölhöz mindig adjunk 1-2 kanálnyi forró lét, és alaposan keverjük el. Így biztosan nem fog megcsomósodni.


Orosz hússaláta

Hozzávalók








• 250 g sült hús (sertéssült)
• 120 g héjában főtt burgonya
• 60 g tisztított alma
• 60 g csemege uborka
• 30 g füstölt marhanyelv vagy sonka
• 2 db főtt tojás
• 200 g majonéz
• 0,5 dl fehér bor
• 0,5 dl tejszín
• 1/2 csomó petrezselyem
• só, mustár, őrölt fehérbors, porcukor, citromlé


Elkészítése

A csemege uborkát és az almát meghámozzuk, majd metéltre vágjuk. Hasonlóan daraboljuk a főtt burgonyát és a sült húst is. A marhanyelvet vékony metéltre, vagy igen apróra vágjuk fel. A tojásszeletelővel felvágott tojásból pár karikát tegyünk félre a díszítéshez. Keverőtálba tesszük a majonéz háromnegyed részét, sózzuk, borsozzuk, mustárral és citromlével ízesítjük, majd óvatosan hozzákeverjük a metéltre vágott anyagokat, illetve a felszeletelt tojást. A salátát megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük, majd jól lehűtjük. Üveg vagy porcelánedényben tálaljuk, a maradék majonézből, borral és a tejszínnel készített tartármártással bevonjuk. Oldalát a tojáskarikákkal és marhanyelvcsíkokkal, díszítjük. Amennyiben a marhanyelvet apróra vágtuk, akkor meghintjük vele a hússaláta felületét a petrezselyemzölddel együtt.
Exit mobile version