A sötétség napfényes oldala

nlc | 2003. Június 05.
Az élet nagy forgatókönyvíró: a legbanálisabb történetekrõl utólag kiderül, hogy egy csapat forgatókönyvíró megfeszített közös munkájának eredménye, a legfantasztikusabbak viszont a valóságon alapulnak.

A sötétség leple például igazi rém-mesének tűnhet. Szerepel benne többszáz éves átok, arcát a fény elől porcelán-álarccal rejtegető asszony, eltűnt gyerekek és egy város, amely megmagyarázhatatlan félelembe burkolózik. És mégis: igaz, hogy a film az USA-ban játszódik egy Darkness Falls nevű faluban, de szinte minden, ami a vásznon látható megtörtént Ausztráliában egy kis halásztelepülésen, a szépnevű Port Fairyben.

A kisvárosban valóban élt egy asszony, aki – miután halász férje a tengerbe veszett – sütemények készítéséből tartotta fenn magát, és az a gyerek, akiknek épp kiesett egy foga, egy speciális sütit kapott tőle. Az asszony egy csúnya égési sebe miatt valóban kerülte a fényt, valóban boszorkánysággal vádolták és megölték: és város attól kezdve valóban minden hazulról elszökött gyerek eltűnését az ártatlanul meglincselt boszorkány átkával magyarázott. A leszármazottak legnagyobb örömére.

A halászat már feleolyan jó üzlet, mint a turistaforgalom. Melbourne-ből rendszeresen érkeznek a turistabuszok, hogy a távol-keleti és amerikai társasutazók szippanthassanak egy kis igazi átkozott levegő. A sötétség leple USA-beli bemutatója óta pedig még nagyobb a felhajtás: a környéken: megtört az átok!

Exit mobile version