A nap menüje (06. 11.)

nlc | 2003. Június 11.
Mai menüajánlatunk erõszelet, desszertnek mézes fánk narancsos sziruppal.

Erőszelet

Hozzávalók


• 250 g kelvirág
• 500 g sertéscomb
• 80 g gépsonka
• 40 g liszt
• 1 dl olaj
• 4 db tojás
• 1 cs. petrezselyemzöld
• só, őrölt bors


Elkészítése

A húst felszeleteljük, kiveregetjük, bevagdossuk és besózzuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, és szűrőn lecsepegtetjük. A tojásokat egyenként felütjük, felverjük, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. A sertésszeleteket lisztbe forgatjuk, és kevés forró olajban megsütjük. Félretesszük, és melegen tartjuk. A sonkát a hús sütőzsírjában átforrósítjuk, kiszedve szintén melegen tartjuk. A zsírban megsütjük a tojáslepényt. Tálaláskor a húsra helyezzük a kelvirágot, a sonkát, majd erre a tojáslepényt. Tetejét megszórjuk a zöldpetrezselyemmel, őrölt borssal és forrón tálaljuk. Köretként adhatunk hozzá salátát.



Mézes fánk
Narancsos sziruppal

Hozzávalók:

A tésztához:
• 1 dl méz
• 2 tojás
• 1 dl tejföl
• 25 dkg liszt
• 1 dl frissen facsart narancslé
• 1 mokkáskanál sütőpor
• 1 evőkanál reszelt narancshéj
• csipet só
• 1 evőkanál citromlé

A narancssziruphoz, díszítéshez:
• 1 dl narancslé
• 20 dkg cukor
• 1-2 narancs


Elkészítése:

A tojásokat kézi habverővel lazán felverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a mézet. Alaposan összevegyítjük, szinte habossá keverjük, majd apránként beleszórjuk az átszitált sütőporos lisztet. Csomómentes, egynemű masszává dolgozzuk, közben narancslével, citromlével és reszelt narancshéjjal ízesítjük. Egy mélyebb serpenyőben olajat forrósítunk, és evőkanállal kis fánkokat szaggatunk a sűrű masszából. A bő olajban a fánkok mindkét oldalát aranybarmára sütjük, majd kiszedjük, és szalvétán leitatjuk az olajat. A narancsöntethez a cukrot narancslével felforraljuk, majd mérsékeljük a tüzet, és állandóan kevergetve szirup sűrűségűre főzzük. A meleg fánkokat forró sziruppal meglocsolva tálaljuk, és narancsgerezdekkel díszíthetjük.

Elkészítési idő 40 perc

Jó tanács: A lazább kevert tésztákat érdemes kézi habverővel kikeverni, mert így könnyebb csomómentesre keverni, mint fakanállal.

Exit mobile version