Bestseller-író világbajnokság

nlc | 2003. Június 12.
A magyar származású Michael Crawford bestsellerszerzõ világbajnokságot hirdetett azoknak, akik kedvet éreznek, hogy olyanokkal mérjék össza képességeiket, mint Michael Crichton vagy Danielle Steel.

A bestseller-írás azon kevés irodalmi tevékenység közé tartozik, amelynek színvonala sikerességével, az eladott könyvek példányszámával mérhető. Konkrét visszajelzéseket kaphatnak az írók olvasóiktól, rajongóiktól, a regényeiket megfilmesítő filmstúdióktól és a mozinézőktől, valamint a könyvkiadóktól kapott csekkekre tekintve. Arról, hogy a sikeres írók közül ki a legjobb, meggyőződésem szerint mégsem beszélnek a példányszámok, és e kérdésben nem tudnak megegyezni a rajongók sem.





Ennek oka nem más, mint hogy a bestselleren belül ugyanúgy vannak népszerűbb és kevéssé népszerű ágak, mint a szépirodalomban. Nem lehet összemérni egy szerelmes történeteket közlő író teljesítményét egy sci-fi, krimi vagy mondjuk egy horror-íróéval és viszont.

Mi történne azonban, ha a legjobb bestseller-íróknak ugyanazt a témát kellene feldolgozniuk? Milyen eredménnyel járna, ha az ókori tragédiaversenyek mintájára megmérkőznének egymással a jelen legnépszerűbb írói is?





Michael Crawford, A Los Angeles Chronicle-sztori című sorozat írója ezúton kihív a világ legnevesebb bestseller-szerzői közül kilencet annak eldöntésére, hogy egy adott témát ki tud a közönség ítélete szerint a legszórakoztatóbb, leghatásosabb, legprofibb módon feldolgozni. Vajon mernek-e a kollégák nem hazai pályán játszani, bíznak-e magukban annyira, hogy megméressék magukat egy ilyen jellegű versenyben? Vajon elég-e több millió, vagy akár több tízmillió eladott példány ahhoz, hogy valaki a verseny egyértelmű esélyeseként induljon?

A világbajnokság nyílt, ezért arra bárki nevezhet a kihívottakon kívül is! A KIADÓ VÁLLALTA, HOGY MEGRENDEZI A VERSENY MAGYARORSZÁGI FORDULÓJÁT IS! (Ennek szabályairól a honlap ad bővebb tájékoztatást.)


A verseny szabályai:

1. A világbajnokság megrendezésére hagyományteremtő céllal kerül sor.
2. A világbajnokság az interneten zajlik, helyszíne a www.bestsellerchampionship.com weboldal. A weblap hivatalos indulása: 2003. június 12.
3. A világbajnokság kétfordulós és nyílt. A selejtezőben mindenféle egyéb megkötés nélkül bárki indulhat – az egyetlen megkötés, hogy a beérkező írásműveknek meg kell felelniük a bestseller, a népszerű irodalom műfaji követelményeinek -, közülük országonként 1-1 juthat be a döntőbe. Mindenki saját témával nevezhet, a művek beküldésének határideje: júl. 31. A művekre júl. 31. és aug. 15. között lehet szavazni interneten.
4. A verseny angol nyelven zajlik. Eredetileg nem angolul publikáló szerzők saját költségükön fordító segítségét igénybe vehetik.
5. A mű terjedelme: max. 34.000 karakter (kb. 10 gépelt oldal).
6. A döntőbe jutott versenyzők és a hozzájuk itt csatlakozó kihívottak a weblapon közzétett öt megadott lehetséges téma közül egyet dolgoznak fel.
7. A döntőn részt vevők aug. 15. és aug. 31. között írhatnak, a határidő lejáratkor a művek felkerülnek a honlapra, szept 1. – szept. 15. között lehet ezekre a novellákra szavazni. Eredményhirdetés: 2003. szept. 16.
8. FONTOS! Az olvasók akár több novellára is szavazhatnak, nem az általuk elsőnek gondolt írást kell tehát megjelölniük, hanem azt, amelyik tetszik.
9. Valamennyi megadott határidőnél teljes napot veszünk figyelembe, CET (közép-európai) időszámítás szerint.
10. A kihívást elfogadó szerzők vállalják, hogy a versenyt az általuk/ügynökségük által elérhető fórumokon, a médiában népszerűsítik.
11. A versenyben résztvevő alkotók munkáiból a verseny propagálása céljából a média akár részletet, akár egész művet is közölhet a verseny szervezőinek írásos beleegyezése után. A nevezés automatikusan azt jelenti, hogy a résztvevők elfogadták ezt a jelentkezési feltételt.
12. A versenyt szervező kiadó a döntőbe jutott amatőr versenyzők közül az általa kiválasztottaknak exkluzív szerződést ajánl.
Exit mobile version