Mátrix – Az Új Akropolisz elõadása

Nők Lapja Café | 2004. Március 24.
"A kanál nem létezik." – hangzik el a Mátrix-ban. Vajon mit jelent ez? Az Új Akropolisz elõadása a képzelet és a valóság rejtélyes és izgalmas világába kalauzolja az érdeklõdõket.





Előadásainkban az érdekes tudományos, művészeti, történelmi, pszichológiai témák bemutatásán túl mindig mélyebb összefüggéseket is keresünk, és törekszünk arra, hogy elgondolkodásra indítsuk a hallgatókat. A lényeges kérdésekről való mély gondolkodás segít megőrizni szellemi frissességünket – más szóval fiatalságunkat –, főleg akkor, ha a gondolatokat tettek is követik. Ezt hívták a görögök filozófiának, és ez a szemléletmód jellemzi egyesületünk más tevékenységeit is – a szociális és ökológiai akciókat, kézművességet, meseházat, könyvkiadást.

Szimbólumok a Mátrixban
• Képzelet és valóság: Platón barlanghasonlata
• A karma törvénye: ok és okozat, sors és véletlen
• Beszélő nevek – mítikus hősök: a jó és a rossz küzdelme

“A kanál nem létezik.” – Ma már ez a legendássá vált mondat elég ahhoz, hogy felidézze számunkra az óriási népszerűségű filmtrilógia, a Mátrix tanítását. Előadásunk a képzelet és a valóság rejtélyes és izgalmas világába kalauzol el bennünket.

Bár a film több szempontból mérföldkőnek számít, célunk mégsem az, hogy a Mátrixot elhelyezzük a filmtörténetben. Megfilmesített mítoszként értelmezve az alkotást, megkísérelhetjük elemezni és felfedezni a benne rejlő számos filozófiai tanítást és szimbólumot. A mű méretei és összetettsége miatt alaposan próbára teszi elménket és befogadóképességünket.

Az előadás ezért nem tesz kísérletet a trilógia teljes cselekményének elemzésére. Meg kell elégednünk az alapokkal: a szereplők, a nevek, a helyszínek és az események felidézésével, és a főbb motívumok bemutatásával. Hogy vizsgálódásunk mégis tanulságos lehessen kezdők és haladók részére egyaránt, vezérfonalként a kulcsszereplő Neo és a többi szereplő viszonyát fogjuk választani.







Neo és a kanál
Neo az, aki köré – akár egy középpontos szerkezetű drámában – az egész cselekmény épül. Ha mindenkit és mindent a Neohoz való viszonyán keresztül vizsgálunk, akkor rendezetten és belátható időn belül átgondolható a film. A fontos beszélgetéseket és kapcsolatokat külön-külön rekonstruálva könnyebben ráismerünk az alapot adó tanításokra. Így kirajzolódik előttünk többek között Platón barlanghasonlatának értelmezése (Neo és a Mátrix), a karma törvénye (Neo és Orákulum), a mester és tanítvány értékes kettőse (Neo és Morpheus), vagy akár a szerelem mint az ikerlelkek próbája (Neo és Trinity).

Különösen érdekes és tanulságos téma a nevek elemzése. Hiszen egy beszélő név – megismerve annak jelentését és eredetét – sokat elárul viselőjéről. A szereplők szimbolikáját megértve feltárul a jó és a rossz örök küzdelmének egy újabb, látványos köntösbe bújtatott változata: egy mai, mégis mítikus történet.
Az előadás célja a film továbbgondolása: mi lehet a mátrix saját életünkben? A válasz bizonnyal nem lesz könnyű, hiszen ahogy Morpheus mondja Neonak: „Senkinek sem lehet elmondani, mi a Mátrix. Látnod kell a saját szemeddel.”

Előadó: Benits Péter
Időpont: 2004. március 26. péntek, 19 óra

Helyszín: Új Akropolisz, 1088 Budapest, Krúdy Gy. u. 15. (pincehelyiség)

Belépődíj: 400 Ft
Exit mobile version