Mûvészetek Völgye – július 23-tól

nlc | 2004. Június 28.
Egyelõre bizonytalan a sorsa a kapolcsi összmûvészeti fesztiválnak, amelyet 16. alkalommal szeretnének megrendezni. Az ok: pénzhiány. Márta István elmondta: a 160 millióból 52 millió forint hiányzik.

A tervezett részletes programot itt olvashatjátok >>

52 millió forint hiányzik ahhoz, hogy a Művészetek Völgyét idén is megrendezzék – hangzott el Márta István sajtótájékoztatóján az Új Színházban. A fesztivál alapító igazgatója, Márta István elmondta: a fesztivál eddig 15 éves története alatt minden évben anyagi gondokkal küzdöttek, s mint ismeretes, a Művészetek Völgyét tavaly is csak az utolsó pillanatban mentette meg Hiller István kulturális miniszter. A július 23-án kezdődő fesztivál mellé – az igazgató szerint – azért nem állnak szponzorok, mert sem politikai, sem kereskedelmi érdekeket nem vállal fel. Az állami támogatás mellett azonban az ÁFA-törvény és az általános fenntartási költségek emelkedése növeli a hiányt.






Ipar-Telep (fotó: Kassay Róbert)
Mint Márta István fogalmazott, szinte naponta érkeznek olyan információk, amelyek szerint például a rendőri biztosítás vagy a mentőszolgálat költségei a többszörösére nőnek. Galkó Balázs, “a völgy lelkiismerete” hangsúlyozta: nem terveznek válságforgatókönyvet, hiszen a programokat már idáig is a minimálisra csökkentették. Olyan drasztikus megoldásokat, mint például a nagyjából 15 millióba kerülő Krétakör-jelenlét megszüntetése szintén nem tartanak indokoltnak, hiszen ez a hiányzó összegnek csak egynegyede lenne. A biztos támogatók sorában az NKÖM, az NKA, az IHM, a KVM, Veszprém megye és Szeged önkormányzata foglal helyet, a segítségre idén ígéretet tett a Balaton Fejlesztési Tanács is.

A szervezők az anyagi gondok ellenére bizakodnak: a programok javarésze készen van, s ezek szerint több mint 970 alkalom nyílik majd a völgy településein a kulturális elmélyülésre. A vendég idén Szeged lesz, abból az alkalomból, hogy az árvíz sújtotta város éppen 125 éve kezdett újjáépülni. Dr. Kozma József alpolgármester szerint a város megérdemli, hogy Közép-Kelet-Európa legrangosabb nyári összművészeti fesztiválján részt vegyen. Az alpolgármester elmondta: Szegednek alkalma nyílik majd arra, hogy ne csak a mindenki által jól ismert Szegedi Nemzeti Színházat mutassa meg a nagyközönségnek, hanem 4 egyetemi színpada is bemutatkozhat.

A programokról Márta István elmondta: idén a Művészetek Zöldje nevű rendezvénysorozattal kívánják felhívni a figyelmet a völgy természeti értékeire. A figyelemfelhíváson túl a völgylakókat többek között szemétgyűjtésre és a turistajelek felfestésére is ösztönzik. A kezdeményezéshez 43 zöld szervezet és nemzeti park csatlakozott. A zenei program különlegessége idén a historikus és egyházzenei koncertsorozat, melyben Monteverdi kevésbé ismert szerzeményei mellett barokk zeneszerzőnők művei is elhangzanak majd. A völgy vendége lesz Jiøí Menzel is, emellett előkészítik az együttműködést egy hasonló holland kezdeményezéssel, amely egy szigeten hoz létre összművészeti fesztivált.

A pénzhiány ellenére Márta István elmondta: két éven belül európai színvonalú fesztivált hoznak létre a művészetek völgyében.
Exit mobile version