Marokkói citromízek

Kovács Valéria | 2004. Július 29.
Bár állítólag Marokkó Afrika leghûvösebb országa, ez nem jelenti azt, hogy nem lehet szükségünk itt jártunkban némi frissítõre. Milyen szerencse, hogy egy kis citromhoz mindig hozzájuthatunk!

Az arabok már sok évszázaddal ezelőtt rájöttek, hogy nem csak a nagyon édes desszertek vannak a világon. Bár ma leginkább a méztől csöpögő baklaváról és társairól ismerjük az itteni édességeket, ha jól körülnézünk, találunk itt mást is. A fagylalt például a perzsák és arabok közvetítésével jutott el Európába, és már Nagy Sándor is odavolt a hűsítő csemegéért.

Az 1700-as években Párizsban is hódított a fagyikultúra. Ráadásul erre is igaz volt, ami sok minden másra is: a franciák megalomániája. A XVIII. században nyolcvanféle fagyit és sorbet-et szolgáltak fel a királyi udvarban. A desszert népszerűsége azóta sem csökkent, és mivel ma már egy háztartás szinte kötelező eleme a mélyhűtő, szerencsére haza is vihetjük!

De térjünk csak vissza az arabokhoz! Az itt uralkodó hőség miatt nem csoda, hogy a fagylaltok közül leginkább a sorbet hódított náluk. Ehhez pedig sok gyümölcs kell, és mi lenne hűsítőbb egy afrikai nyárban, mint a citrom?


Aki járt már Marokkóban, tudja, hogy ellenállhatatlan vonzódást mutatnak a gyümölcsök iránt. Igazán érdemes csatlakozni hozzájuk, különösen, ha egy finom, eredeti citromsorbet-val kínálnak.
Exit mobile version