Csabai Kolbászfesztivál

nlc | 2004. Október 18.
A kolbászhús töltelékké aprítása régen - a "Békéscsaba" c. monográfia szerint is - késekkel történt, de errõl az aprítási módról tudnak a mai békéscsabai öregek is. Az így készült kolbász nem morzsolódik és zamatosabb.





Minden további magyarázat helyett álljon itt egy recept a 2000. évi millenniumi Csabai Kolbászfesztiválon Fő- és Életmű Díjat kapott Krajcsó Pál békéscsabai hentesmester tollából:

VALÓDI CSABAI HÁZIKOLBÁSZ 

Hozzávalók:

10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés.
20 dkg édes, őrölt, házi paprika,   
5 dkg erős, őrölt, házi paprika,
24 dkg asztali só, 
3 dkg apróra vágott fokhagyma, 
2 dkg fűszerkömény (egész) 

Készítése:

A legjobb a vastag csabai kolbász készítésére a Karácsony  előtti, már hideg idő. A korán reggel levágott disznót megperzseljük, tisztára mossuk, felbontjuk részeire, majd bevisszük egy disznóvágó asztalra. Kicsontozzuk,  a húst kis kézi hajtású gépen, 6 mm-es tárcsán megdaráljuk, és a fent leírt fűszerekkel még melegen összegyúrjuk. (Ilyenkor jobb a hús kötőereje, jobban összetart!) Gyúrás után kivisszük a hidegre, nagyon tiszta asztallapra terítjük széjjel 10 cm vastagon. A mikor a hús már hideg, visszavisszük, és 10-es, 20-as  géppel, ami már tölcsérrel van ellátva, sertés vastagbélbe töltjük és bekötjük úgy, hogy minden szálat külön-külön füstölő botokra helyezhessünk. Majd a kamrában lévő kolbászállványra helyezzük. A kamra huzatos és plusz 6 foknál melegebb ne legyen! 48 óra múlva visszük a szellős füstölőbe vagy szabadkéménybe. Hat napon át, lassan füstöljük, száraz bükkfa fűrészporral, arra nagyon vigyázva, hogy plusz 12 C foknál ne legyen magasabb a hőmérséklet! Füstölés után bevisszük a kamrába, ahol plusz 18 foknál érik. Három hónap alatt teljesen beérik a finom, valódi csabai vastag házikolbász.






A Csabai Kolbászfesztivál részletes programjához kattints ide! »

További információ:
Csabai Rendezvényiroda Bt.
Tel.: 44/449-725
Exit mobile version