Bohémia Fesztivál a Millenárison

nlc | 2004. Október 25.
A cseh sörök, Hrabal és Svejk helyett ezúttal Bob és Bobek, Kisvakond, Rumcájsz, valamint underground zenekarok, színházi elõadások, sanzonok gondoskodnak a klafa szórakozásról. Kocsma a Kilõtt Szemhez.




A Bohémia Fesztivál idén ünnepli 15. évfordulóját. A Prágai Sörlovagrend szervezésében a jubileumi évadra való tekintettel a szokottnál is gazdagabb program várja a cseh kultúra szerelmeseit, ez évben először a Millenáris Parkban. A Bohémia-fesztivál 15 éves múltja az egykori legendás Egyetemi Színpadon kezdődött 1989 tavaszán, s időközben olyan támogatói és védnökei voltak, mint Budapest polgármestere, a Kulturális Minisztérium, a Cseh Köztársaság mindenkori budapesti nagykövete vagy a Budapesti Őszi Fesztivál.

A Csehország-szerte rendkívüli népszerűségnek örvendő Jára Cimrman a cseh kultúra egyik legérdekesebb fenoménja. Ő az, aki valójában már Edison előtt feltalálta a villanykörtét, aki neves zeneszerzők, írók, költők műveinek szellemi atyja, aki a cseh- és a világtörténelmet úton-útfélen befolyásolta és befolyásolja mindmáig. Igazi polihisztor ő, aki mindenhez értett, mindenben jártas volt, így természetesen a színdarabírás is kedvenc foglalatosságai közé tartozott. A rendezvényen egyik meghatározó darabja, a Fogadó az erdei tisztáson magyarországi ősbemutatóját láthatjuk, ezt megelőzően pedig Jára Cimrman legendás életéről beszél a cseh polihisztor két legismertebb kutatója, Zdenìk Svìrák és Ladislav Smoljak. Ők és Cimrman magyar kutatói, hívei együtt vallanak egy kerekasztal-beszélgetés alkalmával a cseh kultúra ezen egyedülálló és utánozhatatlan jelenségéről.

A beszélgetést és a színházi előadást követően a prágai kávéházi zene kedvelői lelhetik majd örömüket a Ta Jana v Velké Ohrady koncertjében.

A rendezvény második napja az alternatív- és rockzene jegyében telik: fő attrakciója a cseh underground legismertebb zenekara, a Magyarországon is jól ismert Psí Vojáci (zongora, dob, basszusgitár, ének), és először lép fel a budapesti közönség előtt a másik legendás prágai zenekar, a Gará¾. De a már megszokott mesekazettákkal egész nap várjuk a gyerekeket is, és levetítjük ©ulík és Jakubisko egy-egy filmjét is.

Október 29.

Pódium:
17.30 Kerekasztal-beszélgetés: „Jára Cimrman szerepe a cseh kultúrában” – résztvevők: Ladislav Smoljak, Vörös István, Zdenìk Svìrák – moderátor: G.Kovács László

Fogadó Földszint:
21.00 Ta Jana v Velké Ohrady (sanzon)

Kamaraszínpad (Padlás):
19.00-21.00 Színházi elődás: “Hospoda na Mýtince” Fogadó az erdei tisztáson Divaldo Jára Cimrman

• Nagyvilág és Hibernia könyvbemutatók a szünetekben a bárnál
Padlás
• 22.00-től: Filmvetítés
• Jára Cimrman alszik

Október 30.

Padlás
11.00-17h Gyerek-Bohémia: cseh rajzfilmek (Bob és Bobek, Kisvakond, Rumcájsz stb.)

Padlás:
17.30h Filmvetítés: videóról – Martin ©ulík: A kertben és Juraj Jakubisko: Madarak, árvák, bolondok

Földszinti pódium:
20.30-24.00h Koncert: Psí Vojáci, Harmonikaest

GASZTRONÓMIA:
Mindkét napon a prágai Hospoda U Vystøelenýho oka (Kocsma a Kilőtt Szemhez) csaposai és szakácsai gondoskodnak ételről-italról!

Belépőjegy naponta: 1 200 Ft, elővételben 1 000 Ft
A két napra együtt: 1 700Ft, elővételben 1 500 Ft
Exit mobile version