Emberek a telefonban – Brit fotós kiállítása

nlc | 2004. Október 27.
Terri Potoczna Londonban született, lengyel származású brit fotómûvész. Mielõtt fotózni kezdett, színmûvészetet tanult David Benettnél a Strasberg Methodban. Ami elég jó lehetett neki.






Fotó: Terri Potoczna
Ezzel egyidőben – 1990-től 1995-ig – Helen Fry-jal a Cloth Horse Theatre Company-t vezette. 1995-ben a London Kings College és a RADA egyetemi oklevelét szerezte meg színházdramaturgia szakon. 1996-ban Krakkóba ment, hogy ott angol nyelvű színházat hozzon létre. Lengyelországban a fotóművészet felé fordult, abbahagyva a színházi projektet. Krakkóban folytatott fotóművészeti tanulmányokat, és itt rendezte meg első kiállítását is, „Hotel Life” címmel.

Ezután visszatért Londonba, ahol a London College of Printing hároméves fotográfiai képzését végezte el (1997-2000). Ezalatt az idő alatt járt Brüsszelben, ahol egy „gastarbeiter” török család fotódokumentumát készítette el, megfordult a spanyolországi Gironában, ahol fotókat készített a guatemalai békeaktivista és Nobel-díjas Rigoberta Menchu-ról, továbbá Aline P’Nina Tayar író társaságában elutazott Tunéziába is, hogy dokumentumokat készítsen az ottani zsidó diaszpóráról.

Terri 2001 óta él Magyarországon. Hat nyelven beszél, eseti tolmácsa az Európai Uniónak, valamint az Európa Tanácsnak.

A “People on the ‘Phone” fotókiállítás játékosan vizsgál egy olyan jelenséget, amelyet manapság teljesen magától értetődőnek tartunk. A kiállítás portréi a bennünk élő gyermeket szólítják meg. Modellként többek között őexcellenciája Pekka Kujasalot, a Finn Köztársaság nagykövetét és feleségét, Leena Salonen asszonyt, Verát, a magyar nyugdíjast, vagy a japán hegedűművészt, Kiyokót láthatjuk. Terri Potoczna most első ízben állít ki Budapesten. Potoczna méretes portréit a kiállítás idején napi 24 órában láthatja a közönség, hiszen a Finnagora Dózsa György úti székházának hatalmas ablakaiba kerülnek – természetesen az utca felé.

A finnek a telekommunikáció élharcosai: az elmúlt évtizedben a mobiltelefon volt a finn gazdaság húzóereje. A finn háztartások 94%-ában van mobiltelefon. A legnagyobb finn mobiltelefon és szoftvercégek Magyarországon is megvetették lábukat.

Ha valaki nem tudta volna, a Finnagora egy finn kulturális és gazdasági központ Magyarországon. Elsődleges feladata Finnország és Magyarország közötti kölcsönös kapcsolatok fejlesztésének elősegítése, valamint projektek létrehozása és fejlesztése. A Finnagora szervezeti hátterét tekintve a kulturális, tudományos, közigazgatási, gazdasági és civil szervezetek közös hálózata.

Bővebb információ és sajtófotók: Henna Salo, Finnagora projektvezetője (tel. (01) 478 1010, mobil 0620-2114216, email henna.salo@finnagora.hu

PEOPLE ON THE ‘PHONE
Fényképezte: Terri Potoczna
2004. október 28 – december 7.

Finnagora
VI. Dózsa György út 84/A
Exit mobile version