A Blickfang

Semsei Kitti | 2004. November 12.
A Blickfang, nemzetközi dizájnkiállítás idén a császárvárosban tárta a nagyérdemû elé a legkreatívabb ruha-, ékszer- és bútortervezõk agyszüleményeit. Riporterünk lencsevégre kapott párat az extrém tárgyak közül.

Kattints a képekre, a nagyobb méretű változatokhoz!











A kiállítók Ausztriából, Németországból, Svájcból és Magyarországról érkeztek. Érdekesség, hogy nemcsak a már befutott tervezők, hanem a fiatal művészek is részt vettek a kiállításon, és bemutathatták új kollekcióikat.

Ékszer

 

Az ékszerkultúrát idén a fehérarany és az extravagáns bizsu divatja jellemzi. A finoman megmunkált fehérarany ékszerek drága- és féldrágakövekkel díszítetten készültek. A hétköznapokban gyakran használt bizsuk sajátossága, hogy ezek a műanyagból készült ékszerek, már nemcsak a ruha kiegészítőjeként, hanem a ruha tartozékaként is megjelennek, mint ahogy ezt a



svájci Miguel tervezőcégtől is láthattuk.

Kiegészítők
Sajnos csak kis számban találkozhattunk kalappal, táskával, kesztyűvel. De ez a csodálatos, fantázia-állat mintás kalap kárpótolt minket mindenért. A kalap nem örvend nagy divatnak nálunk, reméljük, ez nem tart már soká.






Ruha
Nemcsak a hazai, de a külföldi iparművészeket is erősen foglalkoztatja a legősibb textilanyag, a nemez, melyet gyapjúból erős gyúrással, víz segítségével készítenek. Az otthonunkban eddig lakásdíszként, faliképként, takaróként ismert anyagot most egy újabb felhasználási oldaláról



ismerhettük meg. A kabát nemcsak eredeti, meleg és tartós,

de tapintása puha, ezért kellemes viselet.
Figyelmet érdemel a svájci tervező, Adam Brody kabátja is, az izraeli tájat ábrázoló egyedi nyomtatású mintájával, és a mintát kihangsúlyozó egyszerű, ám finom vonalú szabásával.

 






Bútor 
A kiállításon bútorokkal is találkozhattunk. Az izgalmas formai megoldásokon kívül a tervezők hangsúlyt fektettek a használhatóságra is, ami nem is olyan magától értetődő az






utóbbi időben. Láthattunk konyhai és háztartási tárgyakat, dísztárgyakat, rádiót, de még kályhát is. Egyik kedvencünk ez a finoman kidolgozott, szárított növényekkel berakott, és a retro 60-as évek szín- és formavilágát idéző bútor. A kiállítás legkedveltebb darabja a kerek pingpongasztal, melyről nehezen eldönthető, hogy lakásunk dísze vagy elengedhetetlen tartozéka-e. 

 

 




 







Exit mobile version