Nemzetközi Királyi Szakácsverseny Nagyszakácsiban

nlc | 2005. Augusztus 02.
Az évente megrendezésre kerülõ verseny keretében az „õsi” királyi szakácsok szokásait, titkait elevenítik fel korunk legjobb magyar és külföldi szakácscsapatai.

Az idén – mint eddig is minden évben – a királyi asztalra csak a XIV-XV. században használatos alapanyagokból, fűszerekből, korhű technikai eljárással készített ételek és italok kerülhetnek. További feltétel, hogy korunk minőségi követelményeinek és a higiéniai előírásoknak megfeleljenek az ételek.

A Királyi Szakácsverseny – augusztus 6-án, szombaton 10 órakor kezdődik Nagyszakácsi központjában. A falu az elmúlt években alakított ki egy kemence-skanzent, amely méltó sütő-főző helyet biztosít a gasztronómia mestereinek.

A középkor csábító ízei mellett különböző programok mutatják be hazánk középkori kultúráját, megelevenedik például a középkori piac, a szórakozásról pedig reneszánsz kori zene, tánc, maskarások, lovasok és bajvívók gondoskodnak.

Az elmúlt két évhez hasonlóan 2005-ben is kiosztásra kerül a Királyi Borász cím. A Magyar Borok Házában, júniusban tartott zsűrizés eredménye alapján a 2005-ös év Királyi Borásza a szekszárdi Takler Pincészet vezetője, Takler Ferenc lett, aki két kategóriában is aranyérmet kapott Trio Cuvée (2002) és Bikavér Reserve (2003) boraiért. A díj királyi borászhoz illő: a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület arany pecsétgyűrűvel és királyi borivó kupával jutalmazza a nyertest, amelyek átadására augusztus 5-én, a Királyi Szakácsok Versenyén, Nagyszakácsiban kerül sor.

A rendezvény ideje alatt megkóstolhatjuk az elmúlt évek Királyi Szakácsainak ételeit, Királyi Borászok borait, valamint népi udvarokon különféle tájételeket a helyszínen megvásárolható bónokkal.


Ízelítő a programokból

Augusztus 4. Asztali Örömök Somogyban

• Amatőr pogácsasütő verseny és polgármesterek kedvencei főzőverseny.
• A polgármesterek saját termelésű borainak megmérettetése.

A belépés ezen a napon díjtalan!

Augusztus 5. Pékek, cukrászok reneszánsz kori termékeinek bemutatása

• Királyi Éléskamra titkai
• Természetes ízek kavalkádja
• Korabeli gabonaétel különlegességek
• Mátyás udvarának különleges édességei 

Augusztus 6. Királyi Szakácsverseny

10 órakor ünnepélyes felvonulással kezdetét veszi a XIII. Nemzetközi Királyi Szakácsverseny. A középkori hangulatról a reneszánsz kulturát felvonultató programok gondoskodnak – reneszánsz zenészek, táncosok, zászlóforgatók, középkori harcosok, hastáncosok, tűzzsonglőrök és lovas íjászok.

• Reneszánsz kori királyi ételek főzőversenye 
• Középkori vásár
• A királyi asztal megterítése

Ezen a napon a belépődíj 1000 Ft- 6 éves kortól egységesen!

Időpont: 2005. augusztus 4-6.

Helyszín: Nagyszakácsi

A részletes programot a rendezvény honlapján találod meg. »

Exit mobile version