Expedíciók pengeélen

nlc | 2005. Szeptember 06.
A sorozatban bemutatott expedíciók a világ legkülönbözõbb tájaira repítik a nézõt, egy közös vonásuk azonban mégis akad: résztvevõik a kaland végére megtanulják, hogy éles körülmények között egyetlen rossz döntés is végzetesnek bizonyulhat.

A sorozatban elsőként elkísérhetnek egy forgatócsoportot a perui Río Abiseo Nemzeti Parkba, ahol a csapat két részre szakadva a zöld labirintus mélyére merészkedik és tanúi lehetnek, amint egy kutatócsoport a világ legveszélyesebb tűzhányói közé tartozó Galeras vulkán gyomrába ereszkedik le, hogy meghatározza a következő kitörés időpontját.

Láthatják, amint egy csapat futó a győzelem és a túlélés reményében nekivág a Szaharának, hogy teljesítsék a híres egyhetes szaharai futóverseny 240 kilométeres távját, majd négy amerikai sziklamászót kísérhetnek el útján, aki a távoli Kirgizisztánba utazik, hogy terroristák golyózáporában összemérje erejét Közép-Ázsia leghírhedtebb gránitfalaival.

Az ezt követő epizódban egy amerikai vadvízi kajakoscsapat Tibetbe utazik, hogy végigevezze a Brahmaputra veszélyes zúgókkal teli felső szakaszát, melyet nehézsége miatt evezőskörökben csak a “folyók Everestjeként” emlegetnek, majd egy veterán hegymászókból álló csapat nekivág a Himalája veszélyes lejtőinek, hogy igazságügyi orvostani bizonyítékok után kutassanak az Everest első megmászójának kilétét illetően.

Ezt követően szemtanúi lehetnek, miként próbálják megmenteni azt a geológusokból és barlangászokból álló 11 tagú expedíciót, amely éppen egy 800 méter mély járatrendszerben tartózkodott, amikor egy heves vihar beszivárgó csapadékvíze a csapat több tagját csapdába ejtette, majd a következő részben részt vehetnek önök is az alaszkai Iditarod szánhúzó versenyen, ahol az egyik csapat hóvihar fogságába esik.

A 9. epizódban láthatják, amint a meghibásodott szellőzőrendszerű Sea Link tengeralattjáró beleakad az általa vizsgált roncsba, és saját erejéből képtelen elmozdulni, majd a 10. részben együtt küzdhetnek Neil A. Armstronggal, akinek feladata stabilizálni a Gemini 8 űrhajót, különben esélye sincs a sikeres visszatérésre.

A következő epizódban tanúi lehetnek, miként képes egy csapat kardszárnyú delfin hajótörötté tenni egy egész családot. Ezután láthatják, amint egy hegymászó-expedíciót tragikus baleset ér az oregoni Mt. Hood lejtőin és együtt küzdhetnek a túlélésért egy csapat barlangásszal, akik elhatározzák, hogy – a helyi mélységrekordot is megdöntve – olyan barlangszakaszokat tárnak fel, melyekben még soha nem járt ember. A beereszkedés még úgy-ahogy sikerül, de vajon vissza is tudnak jönni?

Első rész: 2005. szeptember 5. 23.00, National Geographic Channel

Exit mobile version