Fûszeres muffin mártogatóval

nlc | 2005. November 14.
Annyi változata ismert, de még mindig van mit tanulnunk a muffinról!





Hozzávalók:

2 tojás
1 kiskanál só
2 kiskanál cukor
0,5 dl olívaolaj
2 dl tejföl
1 kiskanál pizzafűszer
2 evőkanál konzerv aszalt paradicsom
2 evőkanál ketchup
30 dkg liszt
fél csomag sütőpor

a formához:

5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
a tetejére: 8 dkg reszelt sajt.



Elkészítés:


A tojásokat verjük habosra, öntsük hozzá a tejfölt, a ketchupot, csorgassuk bele az olajat. Ízesítsük sóval, cukorral, pizzafűszerrel, majd dolgozzuk bele a sütőporral elvegyített lisztet. Az aszalt paradicsomot felaprítjuk, s a masszába keverjük. A muffinsütő mélyedéseit vajazzuk ki, hintsük be liszttel. Kanalanként elosztjuk benne a fűszeres masszát, megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt megsül, de vigyázat, a sajt meg ne égjen a tetején! 




A piros színű mártogatóhoz:

1 dl ketchup
néhány szál petrezselyem és metélőhagyma
fél dl száraz fehérbor 

A ketchupot simára keverjük a borral, s megbolondítjuk finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával.


A zöld mártogatóhoz:

10 dkg majonéz
fél dl tejföl
csipetnyi só
egy nagy csokor zöldfűszer: petrezselyem, kapor, bazsalikom, zsálya, kakukkfű vegyesen

A majonézt a tejföllel és az apróra vagdalt zöldfűszerekkel együtt tegyük turmixgépbe, és pépesítsük. Ha szükséges, csipetnyi sóval ízesítsük!


A tarka mártogatóhoz:

10 dkg ecetes vegyes zöldség
1 evőkanálnyi kapribogyó
maréknyi zsázsa
10 dkg majonéz
1 kiskanál cukor
fél dl joghurt 

A vegyes zöldséget és a kapribogyót lecsöpögtetjük és egészen apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a felaprított zsázsát, a majonézt, a joghurtot. Ízesítsük cukorral, és egy kiskanálnyi savanyúságlével, hogy pikánsabb legyen.


 


Séfünk javaslata:
Ha nem kapunk aszalt paradicsomot, próbáljuk meg felaprított, marinált pritaminpaprikával! Az eredmény csodálatos!

Exit mobile version