Az a bizonyos cukor, mely megkeserítheti sokunk életét…

nlc | 2005. November 23.
Ha azt halljuk, cukorbetegség, leginkább a távoli, inzulint injekciózó, pontos diétát tartó nagynénink vagy annak huszonharmadik szomszédja jut eszünkbe.




És akkor még jó, ha nem rémálmaink ólálkodó cukrosbácsija ugrik be zörgős negrós zacskójával. A legtöbben úgy gondoljuk, ez tipikusan az idősek és elhízottak betegsége, s hogy túl sok cukor legfeljebb a kávénkban fordulhat elő. Már amennyiben nem vagyunk megveszekedett édesítőszer-pártiak. Sajnos ez a „minket úgy sem érint” álláspont nagyon távol áll az igazságtól…



A valóság az, hogy szerte a világon több mint 300 millió embert fenyeget a diabétesz veszélye. Magyarországon is legalább félmillióra becsülik a cukorbetegek számát, s még ugyanennyien már most a veszélyeztetettek közé tartoznak. A kór az életmód kedvezőtlen változása miatt gyorsan terjed. Szakértők úgy tartják, 30 év múlva megduplázódik a betegek száma, holott már napjainkban is minden negyedik ember a cukorbetegségből eredő kórós elváltozásokba hal bele. Sajnos a fiatalság ténye nem véd, bárki lehet cukorbeteg, nemre, korra, etnikai és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. A legszomorúbb az, hogy a cukorbajból nem lehet kigyógyulni. Megelőzni, kezelni lehet, meggyógyulni belőle nem. Amivel nem árt tisztába kerülni: a cukorbetegség nem csak egy betegség, hanem sok betegség, mivel számtalan, nagyon súlyos szövődménye lehet, például szívinfarktus, agyvérzés, veseelégtelenség, vakság, végtag amputáció. Ezek a megfelelő kezelés híján elkerülhetetlenek. Még egy rossz hír: több férfit érint, mint nőt, tehát ne csak magunkra figyeljünk oda!





Remény persze mindig van.


A diabétesz és szövődményei elkerülésének három alappillére az életmódváltás, a korai felismerés és a korszerű kezelés. A fiatalok esetében még igen jó eséllyel megelőzhető a kialakulás egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, sporttal, ami ráadásul az egyetlen igazi megoldás a későbbi betegség és szövődményeinek elkerülésére.



Már napi 30 perc séta is sokat használ!

Szakemberek végeztek egy kísérletet, melynek során a napi szükséges mozgásmennyiséget, ami segít megelőzni a betegséget, 30 percben állapították meg. Ez lehet tempós séta is. Kiszámították: 30 perc körülbelül 10.000 lépés. Sokszor kevés időre hivatkozva nem sportolunk, vagy csak nagyon hébe-hóba, hiszen vagy időnk nincs, vagy pénzünk, hogy rendszeresen járjunk fitness terembe. Az egyszerű, hétköznapi gyaloglás sportként is felfogható, főképp, ha gyors tempóban műveljük. Erre már nem nagyon lehet kifogásod, mivel kifejezetten pénztárca- és időkímélő módszer, bárhol, bármikor űzhető. (Ezzel szemben már tényleg csak egyetlen kifogás lehet: a masszív lustaság.) Naponta 30 perc nemcsak megelőzi a kórt, de segít leküzdeni a depressziót is, gyorsabban, mint sok antidepresszáns. Ráadásul élénk tempó esetén 183 kalóriát éget el vele a szervezet, szóval távol tartja a csúf hájat szexi vonalaidtól.







Tapasztalod? 

•  viszketés 
•  szomjúságérzet
•  nagy mennyiségű vizelet
•  elhúzódó sebgyógyulás 
•  látászavar



Ezek a cukorbetegség tünetei is lehetnek, tehát mielőbb fordulj orvoshoz!

Hasznos tippek, hogy a napi 30 perces séta életed részévé váljon:

•  Menj gyalog a közeli postára, üzletekbe!
•  Szállj le a buszról egy megállóval korábban!
•  Parkolj autóval messzebb az áruházaktól, iskoládtól, munkahelyedtől!
•  Menj gyalog az emeletre lift helyett!
•  Kérd el a szomszédod vagy barátod kutyáját, és sétáltasd meg!
•  A randit ne moziba, hanem egy jó nagy parkba szervezd!





 


 


 




 






 


 


 


Az NCA, a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány 2004 szeptemberében nemzetközi kampányhoz kapcsolódva, nagyszabású társadalmi célú akciót indított. Ingyenes szűrővizsgálatokkal, egészségügyi, életmód- és étrendbeli tanácsadással, szakmai előadásokkal, vetélkedőkkel, játékokkal hívja fel a figyelmet az egészséges életmód jelentőségére.



2005-ben tovább folytatódik a kampány. Vegyen Ön is részt programjainkon családtagjaival együtt, hogy egészségben, biztonságban tudhassa Őket!



A következő ingyenes cukorbeteg-szűrővizsgálat helye és ideje:


December 10-11.-én a Papp László Arénában az Ízlelőshow-on.



További információkat az alábbi elérhetőségeken talál:

www.neca.hu , info@neca.hu

Levelezési cím: 1538 Budapest, Pf. 492 Tel.: 06-30-982-7486








Exit mobile version