Cesaria Evora – Rogamar

nlc | 2006. Május 01.
A "mezítlábas díva" új albummal lepte meg rajongóit Rogamar címmel. A lemez tele van fülbemászó dallamokkal, köszönhetõen a lágy gitárzene és a vérpezsdítõ dobok egymást harmonikusan kiegészítõ játékának.





Evora legújabb albuma Rogamar címmel jelent meg, ami azt jelenti: „ima a tengerhez”. Az utóbbi éveit jellemző kubai és brazíliai „kiruccanások” után az  énekesnő  most ismét szorosan kötődik a szigetek stílusaihoz.

Az anyagot a zöld-foki szigeteki Mindelo-ban, Párizsban és Rio de Janiero-ban vették fel. A lemez producere a Cesaria-val már évek óta együtt dolgozó zongorista Fernando Andrade volt.

A Zöld-foki-szigetek és a morna

A Zöld-foki-szigetek történelmét hajszálpontosan tükrözi annak zenéje. Az ötszáz éves portugál gyarmati uralom nyoma kitörölhetetlen: még ha jelen vannak is a nyugat-afrikai ritmusok, a vezető stílus, a morna kimondottan európai ízű.

Rokonai a brazil modinha, az argentin tangó és a portugál fado sorában kereshetők, a „kulcsa” pedig az a kifinomult melankólia, amely a sodade nevet viseli. Ebben a nosztalgikus, keserédes hangulatban egykor éppen úgy szerepet játszott a tengerészek honvágya, mint utóbb a szétszakadt családok vagy szerelmesek fájdalma; s bár hallható más – tempósabb, vidámabb – stílus is a szigeteken, mint például a coladeira, a nemzeti zene mindenképp a morna, a mornának pedig Cesaria Evora a – diplomáciai útlevéllel közlekedő – nagykövete.

Kiadó: Sony BMG »






Cesaria Evora a Művészetek Palotájában

A morna királynőjét élőben is meghallgathatod, ha ellátogatsz közelgő koncertjére.

Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Időpont: 2006. május 14. 19.30.


A „morna nagykövete”, az 1941-ben született Cesaria Evora karrierje a kikötő bárjaiból indult, ahol a számlája fejében énekelt. A helyi rádió néhány felvételt is készített vele, de csak az 1980-as évek végén szánta rá magát első turnéjára – így került kapcsolatba José da Silvával, aki Párizsba „csábította”. Silva lemezkiadója azóta tíz Evora-albumot jelentetett meg, melyek a „mezítlábas dívát” a világzene egyik legünnepeltebb előadójává tették.

Nála „hétköznapibb” csillagot nehéz elképzelni: tavaly egyszer már elvarázsolta a Művészetek Palotáját, ahogy a zongora mellett üldögélve – hol egy szál cigarettára, hol egy dalra gyújtva – megidézte Sao Vicente hangulatát.

Jegyek: 8.900, 7.200, 5.500, 3.500 Ft

Bővebb információ a Művészetek Palotája honlapján »

Az énekesnő honlapja »

Exit mobile version