Mindent a hepatitiszrõl – avagy hogyan nyaraljunk biztonságosan

nlc | 2006. Május 16.
Az elmúlt években egyre többen és egyre többször utaznak külföldre hazánkból is, hogy élményekkel térjenek haza.







Nagyításhoz kattints a képre!

És remélhetőleg csak ennyivel… Nem csupán a távoli, egzotikus országok ismeretlen vidékein találkozhatunk például hazánkban jobbára ismeretlen fertőző betegségekkel, hanem akár keleti vagy déli szomszédainknál, vagy a Földközi-tenger közkedvelt mediterrán partvidékének országaiban is.



Ezek közül a vírusos hepatitisz, vagyis fertőző májgyulladás különböző fajtái, elsősorban a hepatitisz A és a hepatitisz B a legelterjedtebb.


 



Kiket veszélyeztethet a hepatitisz B fertőzés?

A hepatitisz B fertőzés szexuális úton, vér és testváladékok által terjed, de a fertőzés forrása lehet véletlenszerű karcolás, piercing berakatás, akkupunktúrás kezelések, sebészeti, fogászati beavatkozás is. A hepatitisz B fertőzés szövődményei miatt és hosszú távon is veszélyes lehet, hisz az esetek 10%-ában krónikussá válik, májzsugorhoz, májrákhoz vezethet.








Mi jelenthet hepatitisz A fertőzésveszélyt?



A fertőzés szájon át terjed, jellemzően a nem megfelelő minőségű víz és étel útján, de saját piszkos kezünkről is bejuthat a vírus a szervezetünkbe.
Az ivó- és mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása. Igen, a mosdóvíz is – hiszen ha a tisztálkodásra használt víz maga is fertőzés forrása. De arra is kevesen gondolnának, hogy még a hűsítő koktélban csillanó jégkocka, vagy egy gombóc fagylalt is veszélyt jelenthet, mivel a vírus a fagypont alatti hőmérsékleten is virgonc – és fertőzőképes marad.






Az ételek közül elsősorban a nyers zöldségektől, gyümölcsöktől, és általában minden nyersen készített, vagy nem kellőképpen átsütött-átfőtt ínyencségtől kell óvakodnunk. Sokunk bánatára a „tiltott gyümölcsök” körébe tartoznak a tenger gyümölcsei, különösen a kagylók is, főként ha a part menti vizekből származnak.


Gondoltad volna, hogy a Földközi-tenger kagylóinak közel 40 százaléka hepatitisz A-val fertőzött!


Gyógyulás akár hónapokon át?

A hepatitisz A fertőzés lappangási ideje meglehetősen hosszú, 2-8 hét is lehet. Rég lekopott már a déli nap barnasága, amikor az első tüneteket – a hirtelen lázat, étvégytalanságot, hasi fájdalmat, általános gyengeséget, végtagfájdalmat – észleljük. Az akut tünetek 2-3 hét alatt szűnnek meg, de a teljes gyógyulás akár 2-3 hónapig is eltarthat. Magától gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani. A betegek 10-20 százaléka a tünetek súlyossága miatt kórházi ellátásra szorul.








Biztos megelőzés vagy görcsös elővigyázatosság?



A hepatitisz A fertőzés kockázata kellő odafigyeléssel csökkenthető. Ez elsősorban a higiéniai, illetve a speciális élelmiszerbiztonsági szabályok betartását jelenti. De mindezeket betartva sem lehetünk egészen biztosak abban, hogy sikerül elkerülnünk a fertőzést, hiszen a hepatitisz A vírusa mindenhol ott lehet láthatatlanul.
Az egyetlen igazán biztos megoldás ezért a védőoltás(ok) felvétele.

Hosszútávú védelem a hepatitisz ellen védőoltással!

Mind a hepatitisz A, mind a hepatitisz B ellen elérhető védőoltás. Léteznek olyan védőoltások, melyek már egy éves kor fölött bárkinek adhatók, sem időseknek, sem gyerekeknek nem ellenjavalltak. A hosszútávú, évekre szóló védettséget a teljes oltási sor felvétele biztosítja.







Mivel nagy az átfedettség a hepatitisz A- és B-vel fertőzött területek között, ezért kérj hepatitis A és B elleni védőoltásokat utazás előtt legalább egy hónappal háziorvosnál vagy a megyei oltóközpontokban, hogy tényleg csak szép emlékekkel térj haza.


Utazással kapcsolatos betegségekről és védőoltásokról informálódjon a www.utazaselott.hu  weboldalon.

Exit mobile version