Diane Krall kedvenc dalai

nlc | 2007. Március 01.
A világhírú jazz énekesnõ új albummal lepte meg rajongóit, melyre csak olyan dalokat válogatott össze, amikhez személyes élményei kapcsolódnak. Ez tökéletesen érezhetõ a lemezen, hiszen zenei pályájának talán legjobban összeállított darabját élvezhetjük.





Itt van ez a kanadai származású szőke nő, aki mindamellett, hogy Elvis Costello felesége, kitűnő jazz zongorista és még jól is “énekelget”. Persze miközben ezt írom, hatalmasat kacsintok, hiszen egy Grammy díjas előadóról, és az ő új albumáról, a „from this moment on” című albumról van szó. A jazz ismeri a tréfát, sőt, a zenei tréfálkozás az egyik alapköve.

 

Igen, jazzről van szó (ami sokak számára nehéz műfajnak tűnhet), de Diana Krall még azoknak sem okoz csalódást, akik félve pislognak a jazz albumokat kínáló polcok felé. 

 

Ez a nő olyan izgalmasan és egyben megnyugtató gyönyörűséggel énekel, hogy lehetetlen ellenállni neki. Leginkább lokálzenének szokták billogozni az ilyen muzsikát – hol könnyed, pajkosan cikázó, hol dédelgetően ringató dalocskákat rendez okosan sorba. Sosem harsány, nem túlszínezett, nem hatásvadász, mindig megmarad a harmónia, a tudatos zenei párbeszéd keretein belül. Diana nem technikai bravúrokkal taglóz le minket, nem akar tussal nyerni, hanem legtöbbször kedves, vidám, olykor pedig melankolikus történeteket mesél el.

 

Az album címadó dala, szabad fordításban „ettől a perctől”, Cole Porter szerzeménye, de szerepelnek az albumon Johnny Mercer, George Gershwin, Rube Bloom dalok, melyeket olyan neves előadók is énekeltek már, mind Sinatra, Nat King Cole, vagy Ella Fitzgerald.






Az énekesnő saját bevallása szerint ez az album annyira közel áll hozzá, hogy már az összeállításakor is ügyelt arra, hogy minden egyes darabjához személyes élményei kapcsolódjanak. Van olyan dal, ami több mint tíz éve várt arra, hogy albumra kerülhessen (Day in day out – az album csúcspontjának is tekinthető), oly sokáig érlelődött az előadásmódja. Néhány darab annyira felpezsdít és ellazít (Come dance with me), hogy az ember legszívesebben máris táncra perdülne a párjával, és „swingelne” egy jót.  

Az albumot két hét alatt játszotta fel Diana és a „The Clayton – Hamilton Jazz Orchestra”. A zenekar játéka pazarul kevert, és tökéletesen összehangolt az énekesnő tagadhatatlanul egyedi hangjával.

 





Aki megszerzi magának ezt a csodás albumot, az egy hatalmas zenei egyéniség pályájának talán legjobban összeállított darabját élvezheti otthon, autóban, munkahelyen. Tökéletes stresszoldó.

Track lista:
1. It Could Happen To You  
2. Isn’t This A Lovely Day?  
3. How Insensitive  
4. Exactly Like You  
5. From This Moment On  
6. I Was Doing All Right  
7. Little Girl Blue  
8. Day In Day Out  
9. Willow Weep For Me  
10. Come Dance With Me  
11. You Can Depend On Me

Tipp: Diane Krall honlapja »

 

Kiadó: Universal Music »
Exit mobile version