Bemutatkozott a kis orrszarvú

nlc | 2007. Április 05.
Ma mutatkozott be a nagyközönségnek a Fõvárosi Állat- és Növénykert januárban született kis orrszarvúja. A most 138 kg-os orrszarvúborjúnak a nagyközönség választott nevet szavazás útján, így a bemutatkozással egy idõben a hivatalos névadásra is sor került.




A kis orrszarvú mostantól mindennap látható lesz a kifutóban, ha az időjárás is engedi. Egyelőre azonban még nem engedik ki egész napokra. Várhatóan a fél 12 és fél 1 közötti időszak lesz az, amikor láthatja őt a nagyközönség. Ha a kicsi az istállójában tartózkodik, monitoron lehet megfigyelni.





A mai napon mutatkozott be a nyilvánosságnak a január 23-án született orrszarvúborjú. Mint ismeretes, a kicsi az első olyan egészségesen világra jött orrszarvú a világon, aki mesterséges termékenyítés után fogant. Világrajövetelének híre az egész világsajtót bejárta, így nemcsak itthon, hanem külföldön is szinte valamennyi jelentős médium beszámolt róla. Mivel a kicsit Lulu, az anyaállat nem tudta táplálni, az állatkerti gondozók mesterségesen nevelik és cumisüvegből etetik az orrszarvúborjút.

A születése óta eltelt tíz hét során a kicsi egy, a látogatóktól elzárt istállóban cseperedett, így a nagyközönség csak egy plazmaképernyőn át követhette nyomon a fejlődését. Az első hetekben a kicsi szinte csak evett és aludt, ám egy hónap elteltével egyre aktívabbnak mutatkozott, és mostanában már kergetőzni is szokott gondozóival.

Az ifjú orrszarvú nemcsak aktívabb lett, hanem méreteit tekintve is szépen fejlődik. Testtömegének gyarapodását az állatgondozók rendszeres mérésekkel követik nyomon. Ezek közül a reggeli etetést megelőző mérlegelés a legfontosabb, hiszen ekkor az állatot éhgyomorra lehet lemérni (ez a „nettó tömeg”). A borjú születési súlya 58 kg volt, március 10-én azonban tömege már a 100 kg-ot, március 25-én pedig a 120 kg-ot is meghaladta. Jelenleg 138 kg-os.


20 liter tej – naponta

A növendék állat táplálkozási szokásai is megváltoztak az eltelt idő során. Ugyan még mindig a tej jelenti számára a fő táplálékot, az etetési időközök és az elfogyasztott tejmennyiség lényegesen megváltozott. A megszületését követő napokban másfél-két óránként evett, időnként az éjszakai órákban is cumiztatni kellett, és egy-egy alkalommal 700-900 ml-t fogyasztott el. Jelenleg naponta öt alkalommal, reggel hét és este hét között háromóránként kap enni, és alkalmanként 4 liternél is több tejet iszik. A napi fogyasztása így a 20 litert is meghaladja. 
Alkalmanként már a felnőtteknek való ennivalót, például a szénát is kóstolgatja, de még nem eszik rendszeresen szilárd táplálékot. Az átállás valószínűleg három hónapos kor után fog megkezdődni.






Layla nyert

A Fővárosi Állat- és Növénykert a nagyközönséget hívta segítségül a kis orrszarvú nevének kiválasztásához. A kert öt nevet bocsátott szavazásra, amelyek mindegyike megfelel a hagyományoknak, vagyis afrikai eredetű név, és éppúgy „L” betűvel kezdődik, mint Lulu, az anyaállat neve. Szavazni március 7. és április 2. között az Állatkertben, illetve az intézmény weboldalán lehetett. Összesen 5640 érvényes szavazat érkezett, 3840-en az interneten, 1838-an pedig a helyszínen szavaztak (ezek közül azonban 8 érvénytelen, mert vagy egyetlen nevet sem jelöltek be, vagy mind az ötöt). A legtöbb, összesen 2593 szavazatot a Layla név kapta, amely szuahéli nyelven annyit tesz: „este született”. Mivel a kicsi 17:55-kor látta meg a napvilágot, amikor januárban már besötétedik, a nyertes név jelentését tekintve is találó. A szavazás eredményét Gálvölgyi János színművész, az Állatkerti Alapítvány fővédnöke hirdeti ki.

A szavazók között egyébként két családi belépőjegyet, illetve a kis orrszarvú jelképes örökbefogadását sorsolta ki az Állatkert.
Exit mobile version