Borostyán Vendégház – Palkonya

nlc | 2007. Augusztus 27.
Palkonya egyedülálló szépségû, pici egyutcás falu, a "kis magyar mediterráneum" egy darabja. Az ország ezen részén süt egy évben legtöbbet a nap, és mindig melegebb van pár fokkal, mint másutt.


Borostyán Vendégház – Palkonya – Villány-Siklósi Borvidék








A palkonyai Borostyán Vendégház a megkapó szépségű dél-dunántúli falu különleges hangulatú, ódon, de mégis modern épülete. A kivételesen szép műemlék ház 2005-ben Baranya megye „Év Lakóháza” pályázatán is díjazott lett. A ház felújításánál, bővítésénél csak minőségi, autentikus anyagokat használtak, a stílus és a térkialakítás megfelel a legkényesebb ízlésnek is. A kívülről hagyományos tornácos parasztházat belül számos építészeti megoldás teszi egyedülállóvá. Ennek a háznak lelke van, nagyon sok apró részlet, kézműves munka, és a törődés teszi ellenálhatatlanná, a benne megforduló vendégek pedig élővé.









Már a ház külseje is jelzi, nem akármilyen szálláshelyre érkezünk! Körülötte a Palkonyán jellegzetes gyönyörű, a háznak különlegesen meghitt hangulatot adó tégla kerítés van. Az ajtókon a ház vendégeit kecses, virágot tartó bronz kezek köszöntik, a tornácajtó színes üvegei vidám árnyékot vetnek a falra.


 







A konyha dióval pácolt gerendázata, a padlással egybenyitott tetőszerkezet szellős, luxus érzetet kelt, a burkolatok, függönyök, színek mind mintha ide lettek volna megálmodva. A rusztikus alapkörnyezetet különleges építészeti megoldások, minőségi anyagok alakítják modernné. A ház antik bútorait, lámpáit a híres pécsi régiségvásárból vadászták a tulajdonosok. A kényelemből azonban nem engednek, itt az alvás is jólesik, az ágyakban biomatracok vannak. A régi, vastag falak nyáron jól tartják a hűvöst, télen pedig a meleget.








Elsősorban nagyobb, 8-16 fős családokat, baráti társaságokat, munkahelyi csapatokat várnak, akik önállóan szeretnének házat bérelni. A ház egyre népszerűbb kisebb céges tréningekre, csapatépítésre is: jártak itt már az Akadémia Kiadó, az Otthon Centrum és több bank munkatársai is. A vendégházban 3 db 3 ágyas, és a tetőtérben egy hatalmas, akár 5 ágyas szoba áll rendelkezésre, és még 2 pótágy is van.







A szobák mindegyike saját fürdőszobával rendelkezik és természetesen mindennel felszerelt konyha, terasz, zárt kert is szolgálja a pihenést. A borbarátokat feltöltött bortároló várja palkonyai-villányi borokkal, a kávé/tea-ínyenceket pedig illy kávé, gourmet teák. Babaágy, etetőszék, kiskád is van. A füves-fás kert végében fa játékokkal teli játszótér csábítja a lurkókat.










Igény esetén reggelit, házhoz szállított egész pácolt sült malacot, kemencés ételeket, házi rétest is tudnak ajánlani, és a palkonyai műemlék pincesor hangulatos családi pincészeteinél, vagy Villányban borkóstoló programokat szerveznek. Pincetúra lovasfogattal vagy sofőrös autóval is lehetséges, a környéken több sofőrszolgálat is működik. Kihagyhatatlan a drávai sétahajózás, lehet a környéken kerékpározni, gyalogtúrázni a Villányi-hegységben és egyéb aktív kikapcsolódásra is van lehetőség. Gyerekeknek kézműves foglalkozást, csacsi- vagy lófogatozást, lovaglást is ajánlanak! A házban részletes programajánló és környékismertető információs dossziékból lehet tájékozódni.













Elérhetőség:
Cím: 7771 Palkonya, Fő u. 98.

Telefon: 06-20-915-7960
E-mail: info@borostyanpanzio.hu
(E-mailre 1 napon belül válaszolunk!!)

Weboldal: http://www.borostyanpanzio.hu/hu/palkonya/












 







 


PALKONYA, EURÓPA KULTURÁLIS FALUJA







Palkonya egyedülálló szépségű, pici egyutcás falu, a “kis magyar mediterráneum” egy darabja. Az ország ezen részén süt egy évben legtöbbet a nap, és mindig melegebb van pár fokkal, mint másutt. Elsősorban a Villány-Siklósi Borút miatt ismert, pedig a pincelátogatásokon, bortúrákon kívül is számos kikapcsolódási lehetőség akad itt. Köszönhető ez Palkonya rendkívül szép természeti adottságainak, megőrzött sváb parasztházas faluképnek, a kis családi pincészetek tüzes vörösborait rejtő gyönyörű műemlék pincesornak, és az 1816-ban épült piros kupolás körtemplomnak. Az itt lakó emberek igyekeznek megőrizni ezeket az értékeket.







A páratlan panorámájú falu a Villányi-hegység lábánál, halastavak, szőlőhegyek, gyümölcsösök között fekszik. Gyönyörű természeti környezete méltó háttér a falu fantasztikus öreg házainak. Itt ugyanis a fél falu műemlék! Az országban egyedülállóan, Palkonyán a falu 104 házából 52 régi, 100-200 éves múltra visszatekintő parasztházat védett műemlékké nyilvánítottak 1992-ben. A védett házak homlokzatán kerámia házikó hirdeti büszkén, hogy hagyományőrző tulajdonos lakik benne. A falukép a XVIII. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját tükrözi. Csak elvétve rondítja el kockaház, szépen sorjáznak az utóbbi évek során megújuló tornácos házak, melyek nagy gonddal készített tégla- kovácsoltvas kerítései, színes üveges tornácajtói, többnyire fehérre meszelt vakolatai olyan egységes faluképet adnak Palkonyának, mely rabul ejt minden idelátogatót.







A gyönyörű falu további nevezetessége, hogy 2007-ben Európa Kulturális Faluja. Palkonya képviseli Magyarországot az Európai Kulturális Falu mozgalomban, amit az Európa Kulturális Fővárosa mintájára hoztak létre 8 évvel ezelőtt. Idén Palkonya a vendéglátó falu, május óta egészen októberig 2-3 hetente vendégül látnak egy hétvégére két mozgalmár falut. A külföldi vendégek hozzák saját kultúrájukat, gasztronómiájukat, és Palkonyán számos kulturális program, nyitott pincék várják az idelátogató turistákat is. Még hátra van a spanyol-francia (2007. szept. 8-okt. 1.) és a cseh (okt. 5-8.) hétvége. További infó: http://kulturalisfalu.palkonya.hu/





A Duna-Dráva Nemzeti Park vezetett túráira innen is érdemes ellátogatni, és a szőlőhegyek közt több jelzett gyalogtúra útvonal is van. A Dráván lehet sétahajózni, védett kormorán telepeket is megtekinthetünk! Kisgyerekekkel is fantasztikus élmény a közeli Dráva – Európa legtisztább vizű folyója – finom homokpadjain a nyári napozás, fürdőzés. A Duna-Dráva-Mura mentén haladó „Három folyó” nemzetközi kerékpár útvonal is áthalad Palkonyán. A közelben Pécs, Siklós, Szigetvár, Mohács számos kultúrprogramot, a csupán 15 km-re levő, új élményfürdő részleggel is bővült Harkányfürdő pedig télen-nyáron wellnessprogramokat, felüdülést kínál.






 









Exit mobile version