Örökség Fesztivál Pécsen

nlc | 2007. Szeptember 09.
A Limelight Fényfesztészet alkotását a pécsi Örökség Fesztivál keretén belül csodálhatjuk meg minden nap sötétedéstõl hajnalig a Barbakán várárok bástyáinak falain.




Vigyük a művészetet az utcára! Ezt a célt tűzte ki maga elé a Limelight Fényfestészet, amikor évekkel ezelőtt a street art népszerűsítésének szolgálatába állt. Legújabb alkotásuk szeptember 15-17. között lesz látható a kultúra jövendő fővárosában, Pécsett, az Örökség Fesztivál keretein belül. A szabadtéri fényfestészeti kiállítás Bukovics Andrea képzőművész festményeit eleveníti majd meg.


A Barbakán várárok bástyáinak falaira kivetítendő, rendkívül részletgazdag festmény ezúttal Bukovics Andrea festőművész munkáiból alkot majd összefüggő képet, szervesen idomulva a helyszín természeti adottságaihoz, formáihoz. Az alkotás témájában Pécs város történelméhez az évszázadok során kapcsolódó kultúrkörök szimbólumait eleveníti fel, köztük az ókeresztény, a zsidó vagy az iszlám vallás jelképeit, illetve a magyar, a német, a horvát vagy a cigány népművészet jellegzetes motívumait. Az alkotás aprólékos és részletgazdag kivitelezésének köszönhetően stilizáltan a városra és környékére jellemző tevékenységek jelképei is megjelennek a festményen, megelevenítve a borászat és a bányászat mesterségeit, illetve utalva néhány Zsolnay mintára is.





„Célunk, hogy a művészetet a hétköznapi ember számára is elérhetővé és befogadhatóvá tegyük. Ezért fektetünk nagy hangsúlyt a fénykivetítési technika képzőművészeti alkalmazásainak népszerűsítésére. Külön örömünkre szolgál, hogy a legközelebbi fényfestészeti kiállítást egy olyan városban rendezhetjük meg, ahol a kultúra ápolásának és élvezetének nagy hagyományai vannak. Mivel szabadtéri, ingyenesen látogatható kiállításról, és egy nem mindennapi esztétikai élményről van szó, bízunk benne, hogy ez az új alkotás valóban közelebb viszi majd a művészetet az utca emberéhez is akár.”

Dávid István, a Limelight Kft vezetője
A fényfestészet, mint modern művészeti irányzat, nem teljesen ismeretlen a magyar közönség előtt. Népszerűsítésében jelentős szerepet vállalt eddig is a Limelight Fényfestészet. Bukovics Andreával alkotott közös projektjeik közé tartozott például a Parlament nemzeti színekbe csomagolása tavaly október 23-án, vagy az idei kapolcsi Művészetek Völgyében az öcsi kőfejtő kopár falainak színes fényvászonná alakítása. De a Limelight Fényfestészet nevéhez fűződik az a nagyszabású alkotás is, amely tavaly karácsony-szilveszterkor a Március 15-e teret borította fényfestményekbe: Berkes Dóra „fényevolúciós” lényeire közel
70.000 látogató volt kíváncsi.

A pécsi Örökség Fesztivál számtalan képzőművészeti és zenei programmal várja majd az érdeklődőket szeptember 13-23. között. A Limelight Fényfesztészet alkotását 15-e és 17-e között lehet megtekinteni minden nap sötétedéstől hajnalig a Barbakán várárok bástyáinak falain. A kiállítás ideje alatt koncerteket is hallgathatnak az arra járók. Fellép majd többek között az UniCum Laude Énekegyüttes, a Fúzió Group, a Golestan, Horváth Kornél és a brazil gitáros, Alegre Correa, vagy a Barabás Lőrinc Ekletrik, a feltörekvő, fiatal jazz és underground formáció.

További információ » 
Exit mobile version