Szerelem életre-halálra

nlc | 2007. Szeptember 17.
A 29 éves Guillaume Musso elsõ regénye, a Szerelem életre-halálra az a tipikus „egy szuszra” kiolvasott könyv. Igényesen megírt, szép és megható lektûr (vagy talán több is annál), amely várhatóan bestseller lesz, mint Franciaországban.





Guillaume Musso 1974-ben Antibes-ban született, közgazdaságtant tanít. Tanulóként kezdett írni. 1993-ban több hónapot töltött az Egyesült Államokban. A Nizzai Egyetemen közgazdaságtudományból szerzett diplomát, majd Montpellier-ben folytatta tanulmányait. 2001-ben jelent meg első regénye, a Skidamarink. Et après… (magyarul: Szerelem életre-halálra) című 2004-es regényét 13 nyelvre fordították le, és film is készül belőle.
Legújabb könyvének címe: Sauve-mo.





A 29 éves Guillaume Musso első regénye (melynek sikere nyomán azonnal kiadták a szerző Skidamarink című krimijét is) az a tipikus „egy szuszra” kiolvasott könyv. Nem véletlenül készül film is belőle: egymást érik a meglepő fordulatok, a történet valóban izgalmas és magával ragadó.

 

A Franciaországban eladott 300 000 példány is jelzi, hogy a Szerelem életre-halálra egy igényesen megírt, szép és megható lektűr (vagy talán több is annál), mely várhatóan itthon is bestseller lesz. Már csak azért is, mert az a fajta misztikum lengi be, amelynek manapság ugyancsak nagy a keletje. A regény a halálból visszatérők történetén keresztül valójában a filozófia alapvető kérdésére (mi a dolgunk e világon?) keresi a választ, és a szeretet, az empátia, a másokról való gondoskodás és a megértés/megbocsátás szükségességét sugallva szép és elgondolkodtató élménnyel ajándékoz meg minket.

A könyv főhőse, Nathan Del Amico híres és dúsgazdag ügyvéd. Nyolcéves korában kimenti a tóból a gazdag ügyvéd kislányát, Malloryt, ám hőstette után percekre elmerül a fagyos vízben, s csak a kórházban hozzák vissza a klinikai halál állapotából. A két gyerek barátsága idővel szerelemmé mélyül, s házasság lesz belőle. Házasságuk egyetlen problémája, hogy Nathan egész életét meghatározza az „alulról jöttekre” oly jellemző bizonyítási kényszer. Második gyermekük váratlan halála után pedig a fiatalember még inkább beletemetkezik a munkába, s ez házasságuk válságához, majd váláshoz vezet. Lányuk, Bonnie az anyjánál marad, Nathan pedig sebzett szívvel, magányosan éldegél.

Egy napon aztán ügyfélként bejelentkezik hozzá egy Garrett Goodrich nevű orvos, és e pillanattól kezdve Nathan élete váratlan fordulatot vesz. Goodrich ugyanis egyike a titokzatos „Hírvivőknek”, akiknek megvan az a képességük, hogy előre lássák egyesek közeli halálát (ezt az illető feje körül megjelenő fehéren fénylő aura jelzi számukra). Az orvos burkoltan a fiatalember tudomására hozza, hogy napjai meg vannak számlálva. Mint elmondja, a „Hírvivők” feladata az, hogy figyelmeztessék az embereket a közeli végre, hogy azoknak lehetőségük legyen arra, hogy utolsó napjaikban még rendbe tegyék mindazt, amit életükben elrontottak.





Szerző: Guillaume Musso
A könyv címe: Szerelem életre-halálra
Ára: 2999 Ft
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
A fiatal ügyvéd nehezen törődik bele a közeli halál gondolatába, ám végül mégiscsak nekilát, hogy elrendezze a dolgait. A halálos „üzenet” elfogadása után tanúsított viselkedésével (az addig magába zárkózó, a környezetében lévők iránt cseppet sem érdeklődő fiatalember egyre empatikusabbá és figyelmesebbé válik) kiérdemli, hogy utolsó napjait teljes boldogságban tölthesse feleségével és lányával. Nathan legalábbis így gondolja. Mert vele együtt az olvasónak is meglepetésben lesz része.
Exit mobile version