Téli élmények a gleccseren

nlc | 2008. Január 25.
Lélegzetelállító kilátás, porhanyós hó, tiszta levegő… Ausztria lenyűgöző hegyi világában öt tiroli gleccser kínál kimagasló színvonalú téli élményeket kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kaunertal, Pitztal, Sölden-Ötztal, Stubai és Hintertux – így hívják az öt tiroli gleccsert, amelyek 3000 méter feletti magasságuknak köszönhetően szeptembertől egészen júniusig garantálnak téli élményeket. Az idei szezonban egy további közös nevezője is van a gleccsereknek: egyetlen síbérlettel az összes gleccsert használhatjuk.

„White5” a kimagasló téli élményekért

A tiroli öt gleccsersíterületen összesen 314 kilométernyi tökéletesen karbantartott sípálya áll a síelők, snowboardosok és carvingosok rendelkezésére. Az idei télen első alkalommal hódíthatják meg a síelők egyetlen síbérlettel az öt jégóriást – mégpedig a „White5” síbérlettel.

Ezzel a síbérlettel 2007. október 1-jétől 2008. május 12-ig (pünkösdhétfő) 10 napig síelhetnek a téli sportok szerelmesei az öt gleccseren – mindegy, mikor és mindegy, hol. A vendégek maguk dönthetik el, melyik gleccsert választják, sőt kedvük szerint váltogathatják is a síterületeket, így az alpesi térség leghóbiztosabb választéka hever a lábuk előtt. A síbérletet egész egyszerűen egy chipkártyán (fotóval) adják ki, és 290 euróba kerül.

Gleccserek és hegycsúcsok

A gleccseren átélt téli élmények különlegesebbek, maradandóbbak és garantáltan feledhetetlenek, hiszen sehol máshol nem ilyen porhanyós a hó, nem ilyen tiszta a levegő és sehol máshol nem találhatók varázslatosabb sípályák és lélegzetelállítóbb kilátások. A gleccser önmaga a színek művészi játéka, a napsütésben jellegzetes kék fényt kölcsönöz a hótakarónak.

Mely területek tartoznak az öt tiroli gleccserhez?

A hasonlóságok ellenére valamennyi gleccser megőrizte sajátos vonzerejét, karakterét, és minden gleccsernek van saját különlegessége – az egész éves síterülettől a síalagútig.

Kaunertal (1286–3160 méter)
A gleccsersíterület széles pályáival igazi paradicsom az élménysíelők számára. A felvonóknál ismeretlen fogalom a várakozási idő. A snowboardozás és freestyle megszállottjai is gyakran találkoznak a Kaunertalban, az Alpok egyik legjobb funparkjában. Újdonság a 2007/2008-as szezonban a 120 méteres superpipe. A snowboardosokon kívül a könnyed síelést, a szánkózást és a hótalpas túrázást kedvelőket is ideális feltételek fogadják Kaunertalban. A 36 kilométernyi sípályán a családok is megtalálhatják számításaikat. A 10 év alatti gyermekek egy szülő kíséretében ingyenesen síelhetnek.

Pitztal (1600–3440 méter)
Ausztria legmagasabban fekvő gleccsersíterületén már szeptember közepén kezdetét veszi a síszezon. Ennek köszönhetően a Pitztal-gleccser a nemzeti válogatottak kedvelt edzőtábora is. A többszörös világbajnok és olimpiai győztes Benni Raich szülővárosa az idei télen két új felvonóval várja a vendégeket. A kényelmet a Mittelberg nyolcszemélyes nagykabinos felvonó és a Gleccsertó hatszemélyes ülőfelvonó növeli.
Még ha el is csábulnánk, hogy a fűtött ülésekkel rendelkező kényelmes felvonóban maradjunk, vagy kiszállás után közvetlenül a alpesi bárban foglaljunk helyet, a 48 kilométernyi sípálya, az átalakított snowboard funpark (3100 méteren) és a gyermekbirodalom izgalmas játékai garantáltan több vonzerővel bírnak. A sífutókra egy 6 km hosszú magaslati sífutópálya vár a gleccseren. A sítúrázók által meghódítható térség a 3774 méter magas Wildspitzéig terjed, amely a bennfentesek között az egyik legvonzóbb tavaszi túrasícélpontnak számít a Taschach-jégtörésen keresztül való lesiklással egybekötve.

Ahol a jelen sísztárjai edzenek, különleges bánásmódban részesülnek a jövő lehetséges sílegendái is. A Bambini szabadbérlettel a 10 év alatti gyermekek ingyenesen kapnak egy síbérletet ugyanarra az időtartamra, mint szüleik.

Sölden-Ötztal (1350–3340 méter)
A régióban mindjárt két gleccser is található, a Rettenbach- és a Tiefenbach-gleccser, amelyek 20 négyzetkilométeres nagyságukkal Ausztria egyik legnagyobb gleccsersíterületének számítanak. A két gleccsert egy 170 méter hosszú síalagút köti össze 3000 méteres magasságban. A legeknek ezzel még nincs vége. Nincs még egy síterület, amely három 3000 méteres hegycsúccsal büszkélkedhet. A Gaislachkogl, a Tiefenbachkogl és a Schwarze Schneid – a „Big3” mindegyike megközelíthető felvonóval, és valamennyi látványos kivitelezésű kilátóból kínál lélegzetelállító kilátást a környező hegyvidékre.

Stubai (1000–3200 méter)
Ausztria legnagyobb gleccsersíterülete Innsbruck kapui előtt található. Az újjáépített völgyállomás fedett beszállórészlegével, tágas gyülekezőjével és Ausztria legnagyobb önkiszolgáló sítárolójával még több kényelmet kínál a téli üdülővendégeknek.

A Stubai-gleccseren a gyermekek is szeretettel látott vendégek – 10 éves kor alatt ingyenesen síelhetnek, 15 éves korig 50%-os kedvezmény jár a síbérlet árából. 2001 decembere óta a Gamsgarten hegyállomáson várja az apróságokat Ausztria egyetlen Micky Maus síklubja, ahol a gyermekek 4 éves kortól feledhetetlen élményeket élhetnek át. 2600 méter magasan található egy gyermekbirodalom játékvilággal és klubházzal. A gyermekeknek semmi esetre sem szabad elszalasztaniuk a Micky Maus síklubban 2008. március 27-én megrendezésre kerülő tavaszi hóünnepet.

Hintertux-gleccser (1500–3250 méter)
Síelés szünet nélkül – Ausztria egyetlen egész éves síterületén mindez lehetséges a 3476 méter magas Olperer lábánál. A hóbiztos sípályák itt Tirol szívében magától értetődnek, és az sem meglepetés, hogy 365 napon át hódolhatnak a síelés szerelmesei kedvenc időtöltésüknek. A Hintertuxban található mélygarázsból egyetlen lépcső megtétele nélkül juthatnak fel a sportolni szándékozók 3250 méter magasra. A Grossglockner, a Dolomitok és a Zugspitze szinte kézzelfogható közelségben van, a panorámateraszról nyíló 360°-os kilátás pedig lélegzetelállító élmény.

 

További információk: 5 Tiroler Gletscher »

Forrás: Osztrák Idegenforgalmi Képviselet

Exit mobile version